Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα περιπλανήθηκαν σε ένα λεηλατημένο προεδρικό μέγαρο την Κυριακή, καθώς η ηρεμία επέστρεψε στην εμπορική πρωτεύουσα, Κολόμπο, μια ημέρα αφότου οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο και ανάγκασαν τον πρόεδρο να ανακοινώσει την παραίτησή του. Πλήθος κόσμου συρρέει και επιθεωρεί το άλλοτε απόρθητο Προεδρικό Μέγαρο, που λεηλατημένο από το λαό χθες, αποκαλύπτει την χλιδή που απολάμβαναν οι κυβερνώντες τη στιγμή που ο λαός δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Ρεπορτάζ του Reuters περιγράφει την επαφή πολιτών με την πρωτοφανή και άπιαστη πολυτέλεια της προεδρικής οικίας. Το νερό της πισίνας έχει πλέον θολώσει και κανείς δεν κάνει μπάνιο σήμερα. Κόσμος ξαπλωμένος στους βελούδινους καναπέδες περιμένει από τον πρόεδρό του να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παραιτηθεί -όπως και ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε χθες.

Σε μια γωνιά μιας σκοτεινής αίθουσας στην επίσημη κατοικία της Ρατζαπάκσα, η μηχανικός ήχου, Sameera Karunaratne, καθόταν με δύο φίλους παίζοντας ποπ τραγούδια της Σρι Λάνκα σε ένα μεγάλο, γυαλιστερό πιάνο. «Είναι όνειρο να έρθεις σε ένα μέρος σαν αυτό», είπε η 26χρονη. «Απλώς ήρθαμε να δούμε τι συμβαίνει». Σε κοντινή απόσταση, μια χειρόγραφη πινακίδα έγραφε: «Προσοχή! Μην καταστρέφετε ή λεηλατείτε». Ένα θρυμματισμένο βάζο βρισκόταν δίπλα του.

Στο διεθνές πεδίο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για μια πιθανή διάσωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε την Κυριακή ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

«Ελπίζουμε σε μια επίλυση της τρέχουσας κατάστασης που θα επιτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου μας για ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια στιγμή, να δράσουν γρήγορα για την αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία του λαού καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Σρι Λάνκα, ενώ προειδοποιούν κατά των επιθέσεων εναντίον διαδηλωτών ή δημοσιογράφων