Σ’ αυτό το ψήφισμα οι Ευρωπαίοι «πιάνουν όλα τα θέματα στα οποία το κράτος δικαίου στην Ελλάδα μπάζει νερά» αναφέρει αρχικά ο κ. Κούλογλου. «Η ακροδεξιά κα η δεξιά μόνο καταψήφισαν την πρόταση του ψηφίσματος».
Ο Στ. Κούλογλου, να σημειωθεί πως λόγω έκτακτων ιατρικών εξετάσεων έμεινε στην Αθήνα, αλλά δεν απείχε σε καμία περίπτωση από το ψήφισμα το οποίο είχε ήδη προσυπογράψει. Θυμίζουμε πως ο ίδιος είναι και μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής PEGA που ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Αναφορικά με τα pushbacks, το σχόλιο του ευρωβουλευτή ήταν πως «το λιμενικό σώμα έχει χάσει πολλά από τα δημοκρατικά του χαρακτηριστικά κι έχουν κυριαρχήσει τα ακροδεξιά στοιχεία στο εσωτερικό του».
«Για τη δολοφονία Καραιβάζ είναι πολύ θολή η εικόνα που έχουμε. Πριν από μία επίσκεψη Επιτροπής και του Κοινοβουλίου στην Αθήνα έγιναν δύο συλλήψεις αλλά από τότε δεν έχουμε διώξεις ούτε γνωρίζουμε κάτι άλλο. Και εκείνη η σύλληψη που έγινε έμοιαζε περισσότερο σύλληψη συνήθως υπόπτων για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων, παρά μία ουσιαστική τομή στη διαλεύκανση της υπόθεσης» σχολίασε.
Στο ψήφισμα επίσης γίνεται λόγος για «σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις» σε βάρος δημοσιογράφων. «Και πρόσφατα έγινε λεκτική επίθεση από τον Βουλευτή της ΝΔ, κ. Μαρκόπουλο, σε συνάδελφο δημοσιογράφο, την Ελένη Καλογεροπούλου, όπου της είπε ότι είναι σε αποστολή, την είπε γιουσουφάκι κ.α.» σχολίασε αρχικά και συμπλήρωσε: «οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται με μεγάλη εχθρότητα, γι’ αυτό και παρακολουθούνταν, όπως ο Κουκάκης».
Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος, αναφέρεται πως το οργανωμένο έγκλημα έχει διασυνδέσεις με την αστυνομία. «Αυτό ομολογείται ακόμα και από κυβερνητικούς παράγοντες. Όχι μόνο δεν έχει γίνει κάθαρση στον χώρο του εγκλήματος με τη Greek Mafia, αλλά πολλές ενέργειες έχουν εμποδιστεί να γίνουν γιατί υπάρχουν άκρες με την αστυνομία. Υπάρχει μεγάλη έξαρση της βίας και η κυβέρνηση δείχνει εντελώς αδύναμη να την ελέγξει» θα πει ο ευρωβουλευτής.
«Δε γνωρίζει καλά ο Μητσοτάκης και η παράταξή του τι σημαίνει κράτος δικαίου»
«Τα έχουν κάνει θάλασσα… Και χθες 17 οργανώσεις διατύπωσαν τις ίδιες ανησυχίες. Υπάρχει σίγουρα ένα κομμάτι αλαζονείας ότι ”πήρα 41%, μη μου κουνιέται κανείς”, το οποίο στην Ευρώπη δεν πιάνει. Τώρα έχουμε την πλήρη καταστροφή της εικόνας του Μητσοτάκη ως κεντρώου μεταρρυθμιστή . Στο εξωτερικό έχουν φτάσει σε κατάσταση απελπισίας με την Ελλάδα. Αν υπήρχε σχολείο για το κράτος δικαίου, ο Μητσοτάκης θα έπαιρνε 0 σε όλα τα μαθήματα. Έχει μείνει στην ίδια τάξη τα τελευταία χρόνια».
Καταληκτικά, ο Στ. Κούλογλου υπογραμμίζει: «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι μια αποικιοκρατική δύναμη που μπορεί να παρέμβει σε μια χώρα και να επιβάλλει το κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να το κάνουν οι Έλληνες πολίτες- να κινητοποιηθούν, να διεκδικήσουν να έχουν τα δικαιώματά τους και Δικαιοσύνη. Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πάει άλλο έτσι».