Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου του 2024, τα έσοδα των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από προμήθειες έφτασαν στα 1.550 εκατ. ευρώ, από 1.354 εκατ. ευρώ αυξημένα σε ποσοστό 14,48%. Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από προμήθειες 313 εκατ. ευρώ (+14%), η Eurobank 451 εκατ. ευρώ (+11,8%), η Πειραιώς 480 εκατ. ευρώ (+19,11%) και η Alpha Bank 306 εκατ. ευρώ (+11,3%).
Σήμερα, Δευτέρα, 16/12, το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε τα μέτρα για τις τράπεζες που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η επιβάρυνση για τις τράπεζες από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις προμήθειες θα είναι 150 εκατ. ευρώ και επιμερίζεται ως εξής:
- 35 εκατ. ευρώ επιβάρυνση για τις τράπεζες από τον μηδενισμό των προμηθειών των πληρωμών στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εταιρείες ηλεκτρισμού, τις εταιρείες ύδρευσης και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
- 95 εκατ. ευρώ επιβάρυνση από τη μείωση των προμηθειών για αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα. Το κόστος πλέον, σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα είναι πάνω από 0,5 ευρώ και το μέτρο αφορά τις μεταφορές έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες – όχι νομικά πρόσωπα.
Παράλληλα ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα παρακάτω μέτρα, από τα οποία εκτιμάται η επιβάρυνση των υπόλοιπων 20 εκατ.:
- Χωρίς χρέωση η ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος. Χωρίς χρέωση θα είναι η ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας
- Επέκταση της μείωσης κατά 50% των προμηθειών για αγορές μέσω POS από 10 ευρώ, στα 20 ευρώ. Αυτό αφορά στους εμπόρους μικρής λιανικής και θα καλύπτεται όγκος συναλλαγών 2 δισ. ευρώ ετησίως, από 1 δισ. ευρώ σήμερα.
- Χωρίς χρέωση η φόρτιση έως 100 ευρώ σε προπληρωμένες κάρτες
- Από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να γνωρίζουν ότι θα έχουν πρόσθετο κόστος αν τα ακίνητα αυτά δεν βγουν στην αγορά, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιορισμό των αυξήσεων των ενοικίων.
Η επιβάρυνση των μόλις 150. εκατ ευρώ για τις προμήθειες, που θα ισχύσει από το 2025 και επομένως δεν θα επηρεάσει καθόλου την κερδοφορία των τραπεζών το 2024, φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της κυβέρνησης, που εκτιμάει το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων Μητσοτάκη στα 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά όμως, τα 100 είναι μία δωρεά για ανακατασκευή σχολείων και 100 για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, δηλαδή το μέτρο όπου ένας πολίτης, αν χάνει το σπίτι του λόγω μη εξυπηρέτησης του δανείου του, θα μπορεί να παραμένει σε αυτό πληρώνοντας ενοίκιο, για 12 χρόνια.
Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών:
«Ο Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων είναι ένας ιδιωτικός φορέας ο οποίος θα επιλεγεί από το κράτος κατόπιν δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού. Ο φορέας αυτός αγοράζει την 1η κατοικία του οφειλέτη και υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 έτη. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι εξώσεις, που θα επέρχονταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο. Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Το Κράτος (ΟΠΕΚΑ) παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία».