Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών υγείας και του κοινού σχετικα με την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα αλλά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε τον νέο συνολικό αριθμό εντοπισμένων κρουσμάτων που διαμορφώνεται στα 464 πανελλαδικά. Από αυτά τα 72 έχουν απροσδιόριστη πηγή μεταδοσης, 78 είναι ασθενεις που νοσηλευονται εκ των οποιων οι 16 ειναι διασωληνωμένοι, σε νοσοκομεία της Αθηνας της θεσσαλονίκης και της Πάτρας και όλοι τους λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων, τα 69 έτη. Όπως είπε ο Σ,Τσιόδρας, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα ενώ παράλληλα συνεχίζονται να ελέγχονται εκατοντάδες δείγματα κάθε μέρα για την παρουσία του νέου ιού. Θετική εξέλιξη αποτελεί ότι 19 πρώην ασθενείς έχουν λάβει ήδη εξιτήριο.

Ξεκινούν πανελλαδικοί έλεγχοι

Επίσης υπογράμμισε ότι τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, σχετικά με την ύπαρξη τουλάχιστον 2,000 έως 3,000 μη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ακόμα ο Σ.Τσιόδρας τόνισε ότι «παρακολουθούμε την επιδημια όσο πιο καλά μπορούμε», ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα ελέγχων του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιεί τεστ σε άτομα πιθανώς προσβεβλημένα από τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα θα αφορά όπως είπε τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων όσο και ανθρώπους με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά δύο κατηγορίες ατόμων. Η πρώτη κατηγορία αφορά άτομα που εμφανίζουν βήχα και πυρετό, άρα κλινική εικόνα συμβατή με τη νόσο, «αυτούς που λέμε να μείνουν σπίτι και να μη πάνε στο νοσοκομείο να μεταδώσουν τη νόσο», όπως είπε.

Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ώστε γρήγορα να ιχνηλατηθούν τα περιστατικά και να διακόπτονται περαιτέρω κύκλοι μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας. «Θεωρώ ότι είναι και οι δύο στόχοι πολύ σημαντικοί ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων», ανέφερε.

Ποσοστά θνησιμότητας της νόσου ανά κατηγορία ασθενή

Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλληπητήριά του στις οικογένεις που έχασαν τους οικείους τους από την ασθένεια με αφορμή τον έκτο νεκρό που μετράει από σήμερα η Ελλάδα εξαιτίας του κορονοϊού και αναφέρθηκε συνολικά στα ποσοστά θανάτων παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44,000+ ασθενών που ήταν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου, αυτή κατέληξε σε θάνατο σε 2% περίπου των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με την πνευμονία από το νέο ιό, είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8% ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου που έφτανε το ποσοστό 15%. Επίσης στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα η θνητότητα παραμένει κάτω του 1% ενώ σε αυτούς με υποκείμενα (νοσήματα) είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη.

Επίσης όπως είπε τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορούν κυρίως άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κακοήθειες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον Σ.Τσιόδρα, έχει η μελέτη που έδειξε πως ο υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά αυτός θα έιχε και μικρότερη πιθανότητα θανάτου, πράγμα το οποίο όπως ανέφερε δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτό τον ιό, ενώ σημείωσε ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία αυτή θα είναι μια ήπια νόσος.

Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το εμβόλιο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το εμβόλιο

Στην ευχάριστη είδηση της ημέρα ο Σ.Τσιόδρας είπε πως έχει ήδη μπει σε εφαρμογή η πρώτη πειραματική κλινική εθνική έρευνα για εμβολιο στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα εξεταστούν 45 άνθρωποι για την ανταπόκριση του οργανισμού τους σε αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου το οποίο και θα δίνεται σε δύο δόσεις με διάφορα 28 ημερών.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες, πράγμα το οποίο καταδεικνύει ότι η άμεση μαζική παραγωγή του εμβολίου δεν είναι πιθανή πριν από το καλοκαίρι.

Τέλος ο καθηγητής Σ.Τσιόδρας τόνισε την απόλυτη αναγκαιότητα της συνέχισης της αιμοδοσίας, «ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το πολύτιμο αγαθό και να υπάρχει επάρκεια αίματος» για τους συμπολίτες μας με μεσογειακή αναιμία που το έχουν ανάγκη.

Κλείνουν ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε επιπλεόν περιοριστικά μέτρα προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αναστολή από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 23 Μαρτίου των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ως το τέλος Απριλίου. Παράλληλα ένα τουλάχιστον ξενοδοχείο υποχρεούται να λειτουργεί ανα πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών της Θράκης αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ευρωπαϊκής Ένωσης». Σχετικά με το ποιά ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά και ποια θα κλείσουν θα το αποφασίσουν όπως είπε οι σύλλογοι των ξενοδόχων.

Υπενθύμισε ακόμα ότι όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες στον τόπο προορισμό τους ξεκαθαρίζοντας ότι από την Παρασκευή «η τήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε ολόκληρη τη χώρα».

Επίσης επανέλαβε ότι «οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους, ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου τους. Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους που αναφέραμε χθες και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών», δήλωσε.