Έρμαιο στα χέρια των διακινητών
Στο μεταξύ, συγκλονισμένοι από τις εικόνες που αντίκρισαν δηλώνουν παρατηρητές του ΟΗΕ που επισκέφθηκαν χώρους κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία. «Οι παρατηρητές (του ΟΗΕ) συγκλονίστηκαν απ’ αυτά που είδαν: χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά αδυνατισμένους και τραυματισμένους, στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλον, περιορισμένους μέσα σε υπόστεγα (…) απογυμνωμένους από την αξιοπρέπειά τους», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Μας χτυπάνε καθημερινά, χρησιμοποιούν ηλεκτρικά γκλομπ, μόνο και μόνο γιατί ζητάμε τροφή ή (ιατρική) φροντίδα ή πληροφορίες για το πρόκειται να μας συμβεί», δήλωσε ένας μετανάστης από το Καμερούν στους παρατηρητές του ΟΗΕ.
Όσο για τις γυναίκες, όπως αναφέρεται, βιάζονται όχι μόνο από τους διακινητές αλλά και από τους φρουρούς των επίσημων κέντρων κράτησης. Ο Ζέιντ κατήγγειλε την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπη» τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα αυτή.
«Προσβολή στη συνείδηση της ανθρωπότητας»
«Τα δεινά που υφίστανται οι μετανάστες που κρατούνται στη Λιβύη είναι μια προσβολή στη συνείδηση της ανθρωπότητας», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η κατάσταση έχει γίνει «ολέθρια».
Στην ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής καταγγέλλει την βοήθεια που παρέχει η ΕΕ και η Ιταλία στους Λίβυους ακτοφύλακες για να σταματούν τους μετανάστες στη θάλασσα, «παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για την τύχη των μεταναστών.
«Οι αυξανόμενες παρεμβάσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της δεν έχουν μέχρι τώρα βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των καταπατήσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών», εκτιμά ο Ζέιντ.
«Το σύστημά μας επιτήρησης δείχνει στην πραγματικότητα μια ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής τους στη Λιβύη», λέει, διευκρινίζοντας πως «παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων» μετέβησαν, από την 1η έως την 6η Νοεμβρίου, στην Τρίπολη προκειμένου να επισκεφθούν τα κέντρα κράτησης και να συνομιλήσουν με κρατούμενους μετανάστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιβυκού τμήματος για τη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, τα οποία επικαλείται ο ΟΗΕ, 19.900 άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτά τα κέντρα στις αρχές Νοεμβρίου, έναντι περίπου 7.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτή η μεγάλη αύξηση των κρατήσεων ακολουθεί τις βίαιες αντιπαραθέσεις στη Σαμπράτα, μια πόλη της δυτικής Λιβύης που έγινε σημείο αναχώρησης των μεταναστών προς την Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί μάρτυρες της σκλαβιάς της σύγχρονης εποχής», καταλήγει ο Ύπατος Αρμοστής, καλώντας τις λιβυκές αρχές να μην θέτουν υπό κράτηση τους μετανάστες.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, περίπου 157.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την 1η Ιανουαρίου (έναντι περίπου 341.000 την ίδια περίοδο το 2016), από τους οποίους το 75% στην Ιταλία. Σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου.
Η ΕΕ πάντως απάντησε στην καταγγελία ζητώντας το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης μεταναστών στη Λιβύη όπου οι «συνθήκες είναι απαράδεκτες» και επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ «ζητάει από τις τοπικές Αρχές να χρησιμοποιούν κέντρα που σέβονται τις απαιτήσεις και εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».