Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατηγορεί τον Ν. Ξυδάκη ότι «προσβάλλει, ευθέως και με υπαινιγμούς σε κάθε ευκαιρία, την τιμή και την υπόληψή» του, ως πολίτη και ως καλλιτέχνη και ως δημόσιου λειτουργού.
Ο κ. Χατζάκης επισημαίνει ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αξίωσε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, «επικαλούμενος, ανακριβώς, όπως διαπίστωσα, το όνομα του πρωθυπουργού. Και στη σταθερή άρνησή μου, με απείλησε ότι θα μου στείλει το ΣΔΟΕ. Δεν είναι αυτό αξιόποινη συμπεριφορά;»
Κατηγορεί τον Ν. Ξυδάκη ότι «επιχειρεί να δημιουργήσει εντέχνως την ψευδή εντύπωση ότι κάποιο, δήθεν, σκάνδαλο κρύβεται στο Εθνικό Θέατρο. Για τον σκοπό αυτό ζήτησε, με ομολογημένη πρόθεση να τις δημοσιοποιήσει, τις συμβάσεις των καλλιτεχνών με όλους τους όρους που αναφέρονται σε αυτές. Οι καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Ζητήσαμε γνωμοδότηση από ένα από τα πιο έγκυρα νομικά γραφεία και επιβεβαιώθηκε η άποψή μας ότι πρέπει να αναφερθούμε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να υπακούσουμε σε ό,τι εκείνη κρίνει αμετάκλητα. Ο κύριος Ν. Ξυδάκης, παρ όλα αυτά, επιμένει και να τις αναρτήσουμε τις συμβάσεις αυτές. Με τον ελάχιστα σοβαρό ισχυρισμό ότι τα μόνα στοιχεία που προστατεύονται είναι εκείνα που αφορούν “στην σεξουαλική ζωή των καλλιτεχνών και τις πολιτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις τους!”»
«Πειθαρχική διαδικασία»
Και συνεχίζει: «Σήμερα καλεί εμένα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σε ένα είδος πρωτότυπης πειθαρχικής διαδικασίας, να του δώσουμε, μέσα σε προθεσμία τριών ημερών από την αποστολή, γραπτές εξηγήσεις για “σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν στη νόμιμη υπό καθεστώς διαφάνειας άσκηση των καθηκόντων μου”. Προφανώς αγνοεί ότι δεν υπόκειμαι στον πειθαρχικό του έλεγχο. Και το περιεχόμενο της εποπτείας, όπως το προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος, που κατοχύρωσε το Αυτοδιοίκητο του Εθνικού Θεάτρου, περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που απορριφθεί ο απολογισμός του έργου μου από τα δύο τρίτα του Διοικητικού Συμβουλίου. Με πλήρως αιτιολογημένη, μάλιστα, απόφαση. Δυστυχώς, γι' αυτόν, ο απολογισμός του έργου μου έχει εγκριθεί και του έχει αποσταλεί. Και τι σχεδίασε ο κύριος αναπληρωτής υπουργός; Μεθοδεύει την αντικατάστασή του Διοικητικού Συμβουλίου».
Ο Σ. Χατζάκης απαντά και στις κατηγορίες για συμμετοχή του ίδιου και του σκηνογράφου – ενδυματολόγου Γ. Μετζικώφ σε τρεις παραστάσεις αντί για δύο που προβλέπονται, λέγοντας ότι την τρίτη παράσταση την σκηνοθέτησε μετά από απαίτηση των συντελεστών και χωρίς οικονομική απολαβή και αξίωση, ενώ για τον κ. Μετζικώφ δηλώνει ότι η τρίτη συμμετοχή του στο Εθνικό ξεκινά τον Ιανουάριο του 2016.
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ανακοινώνει την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Εκεί θα λογοδοτήσει» τονίζει και αναφέρεται σε δήλωση του Ν. Ξυδάκη στο Βήμα της Κυριακής ότι είχε παυθεί από καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, λέγοντας ότι παραιτήθηκε από το ΚΘΒΕ όταν κλήθηκε να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
«Το ποτήρι πια ξεχείλισε. Δεν είχα μιλήσει δημόσια για τις αναφορές του ότι έψαχνε για νέο καλλιτεχνικό διευθυντή “με κύρος” για να υπηρετήσει τα προσωπικά του “οράματα”. Τώρα φτάνει πια. Τον λόγο τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη» αναφέρει.
«Θέλω να μάθει ο πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός ότι ο κύριος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ακόμα και τα έγγραφά του ύφους “δια ταύτα αποφασίζομεν και διατάσσομεν” δεν τα υπογράφει ο ίδιος. Κάτω από τον τίτλο “Γραφείο Υπουργού Αναπληρωτή Πολιτισμού” τίθεται μία μονογραφή αγνώστου προσώπου που με κανέναν τρόπο δεν ταυτίζεται με τη γνωστή από τα νομοσχέδια υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού”.
Και καταλήγει ότι ο Ν. Ξυδάκης του δίνει προθεσμία τριών ημερών από την αποστολή της κλήσης αυτής και όχι από την επίδοση της στον ίδιο. Η κλήση φέρει ημερομηνία 3 Απριλίου 2015. «Η τριήμερη προθεσμία λήγει, κατ' αυτόν, στις 6 Απριλίου 2015. Κατά συνέπεια, ο αναρμοδίως εγκαλών δεν θέλει καν να με ακούσει, κατά το Σύνταγμα. Έλεος!»