της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Ολοκληρώθηκε ο Πειθαρχικός έλεγχος από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά για το περιστατικό που αποκάλυψε το ΤΡΡ πως δύο αστυνομικοί οι οποίοι μετέφεραν στο Δρομοκαΐτειο προς εξέταση ασθενή, τον τσάκισαν στο ξύλο. Η υπόθεση μαζί με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι πλέον στα χέρια της ΓΑΔΑ [σ.σ μετά από επιμονή του ΤΡΡ να διαλευκανθεί η υπόθεση]. Οι μάρτυρες του περιστατικού μίλησαν δύο μέρες μετά το συμβάν στο ΤΡΡ, περιγράφοντας μεταξύ άλλων πως «οι φωνές έφτασαν παντού κι όλοι αντίκρισαν δύο αστυνομικούς να σαπίζουν κυριολεκτικά στο ξύλο έναν ασθενή. Τον έβριζαν. Παρόντες ήταν κι άλλοι 10 αστυνομικοί που είχαν φέρει άλλους ασθενείς και κανείς δεν επενέβη. Στα χαρτιά της εφημερίας γράφτηκε ότι συνέβη “συμπλοκή”, αφότου ο ασθενής μεταφέρθηκε χτυπημένος σε νοσοκομείο». Προχωρήσαμε σε επικοινωνία με τη Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, με τον πρόεδρο Αντώνη Χλωρό να υποστηρίζει πως δεν άκουσε κάτι… αλλά μετά είπε πως υπήρξε ένα «μικροεπεισοδιάκι».
Η διαδικασία πήρε αμέσως την πορεία που έπρεπε, τα αντανακλαστικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά λειτούργησαν άμεσα παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια της και διατάσσοντας Πειθαρχικό έλεγχο διερεύνηση του περιστατικού. Το ΤΡΡ έλαβε σήμερα απάντηση από τη Διεύθυνση Πειραιά για το θέμα, δηλώνοντας πως ολοκληρώθηκε ο πειθαρχικός έλεγχος και η αναφορά παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ.
Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση. Θέση πήρε και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία, καταδικάζοντας τη βία. Το ΤΡΡ, μετά από σχετικές επικοινωνίες, βεβαιώνει ότι η Επιτροπή Ελέγχου για τα Δικαιώματα των ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές ενεργοποιήθηκε και πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το ΤΡΡ επικοινώνησε με το υπουργείο Υγείας, το οποίο περιμένει επίσημη ενημέρωση από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, για να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.
Την Πέμπτη 10/11 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δρομοκαΐτειο με αφορμή το περιστατικό από την Πρωτοβουλία Ψ για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, με τη συμμετοχή του σωματείου ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», συλλόγων οικογενειών (ΣΟΨΥ Κορυδαλλού και ΣΟΨΥ Βορείων Προαστείων), της Κίνησης Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία – ΚΟΦιΨΥ, και πολλών ακόμα συλλογικοτήτων και ατόμων.
Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Ψ:
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, τριμελής αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Δρομοκαϊτείου. Ακολουθεί μια σύντομη ενημέρωση σε σχέση με το τι μάθαμε από αυτή τη συνάντηση, στην οποία παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δρομοκαϊτείου Αντώνιος Χλωρός, ο αναπληρωτής διοικητής Ευάγγελος Κονταξάκης, ο αντιπρόεδρος, ψυχίατρος, Θεόδωρος Καρατζάς και ο διευθυντής διοικητικής υπηρεσίας Μανώλης Οικονομάκης.
Καταλάβαμε πολύ καλά πως η παρουσία μας, όπως και κείμενα που έχουν βγει και κυρίως από την ΟΕΝΓΕ, τους έχουν θορυβήσει. Εικάζουμε πως μέσα από τα ασυλικά τείχη μοιάζει να κρατούνται καλά φυλαγμένα «μυστικά» και κάθε κίνηση που έρχεται να «σηκώσει το χαλάκι» να δημιουργεί ανησυχία. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αλλιώς το γιατί έδειξαν όλοι τους τόσο θορυβημένοι. Όλη η θεσμική τετράδα φώναζε, διέκοπτε ο ένας τον άλλο, μιλούσαν ακατάπαυστα φλυαρώντας, απειλώντας, αλλά ουσιαστικά σιωπώντας. Ενώ μας ζήτησαν να τους ενημερώσουμε για το λόγο της κινητοποίησης (δήθεν δεν ήξεραν), ποτέ δεν μας άφησαν να ολοκληρώσουμε μία πρόταση.
Μάθαμε πως είναι αντιδεοντολογικό να καταγγέλλει κανείς τη σιωπή και έτσι ένας από τους εκπροσώπους μας, που ήταν γιατρός, απειλήθηκε με καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο (!). Όλα όσα αναφέρονται στο κείμενο που τους δώσαμε θεωρήθηκαν συκοφαντίες και ψεύδη που επισύρουν μηνύσεις. Ο Διοικητής προτίμησε να μην μιλήσει από το θεσμικό του ρόλο αλλά από τη μακρόχρονη θητεία ως εισαγγελέας, απειλώντας κι αυτός με μηνύσεις που επιφέρουν αποζημιώσεις 250.000 ευρώ (!).
Μάθαμε ακόμη πως ο πρόεδρος, όταν μίλησε με τη δημοσιογράφο «δεν ήξερε, δε γνώριζε, μόλις είχε έρθει… πως αυτά έγιναν πριν την παραλαβή του ασθενή … πως είναι όπως αν είχε γίνει σε άλλο μέρος», σε άλλο χρόνο, σε άλλο κόσμο. Μάθαμε δηλαδή πως άνθρωποι που βρίσκονται σε θέση ισχύος «είναι στον κόσμο τους». Ακόμα κι όταν προς το τέλος ψιθύρισαν πως «εμείς δε θέλουμε την αστυνομική βία», σιώπησαν όταν τους ζητήσαμε να το δηλώσουν ανοικτά από τον θεσμικό τους ρόλο. Μας κοίταγαν στα μάτια και μας κουνούσαν το δάκτυλο όταν μας απειλούσαν, αλλά όταν χρειάστηκε να πάρουν ανοικτά θέση χαμήλωσαν το βλέμμα.
Ακούσαμε να επικαλούνται τον αγώνα τους για τα δικαιώματα των ασθενών, μέχρι και δάφνες από τον αγώνα τους στο Πολυτεχνείο (!) επικαλέστηκαν – και κάπου εκεί η λογική τερμάτισε. Εμείς δεν ξέρουμε τη διαδρομή του καθενός στους «αγώνες και στις διεκδικήσεις», ούτε έχουμε σκοπό να «αδικήσουμε». Μάθαμε όμως, για άλλη μια φορά, πως δεν αρκεί να λες τι έχεις κάνει στη χούντα, αλλά και να παίρνεις την ευθύνη που σου αναλογεί όταν η αστυνομική βία και η βαρβαρότητα είναι έξω από την πόρτα σου.
Το ΤΡΡ επικοινώνησε εκ νέου με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, με τον Πρόεδρο κ. Χλωρό να δηλώνει: «Το Δρομοκαΐτειο είναι ένα πολύ μεγάλο σε έκταση νοσοκομείο. Το διοικητήριο απέχει 300-400 μ. από το συμβάν. Τα περιστατικά που έρχονται με αστυνομικούς οδηγούνται στο εφημερίο, εξετάζονται και μέχρι κάποιος να κριθεί πάσχων και εισερχόμενος δικαιολογημένα στο νοσοκομείο, εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη. Είναι σα να συγκρούστηκαν δύο αυτοκίνητα στον δρόμο και να χτύπησε ο ασθενής. Είμαστε πλήρως εναντίον της αστυνομικής βίας». Κάθετα αντίθετος με την αστυνομική βία δήλωσε και ο κ. Οικονομάκης. Όπως ανέφερε, βέβαια, «ο ασθενής είχε μόνο κάτι εκδορές, κανείς δεν είδε κάτι και του βρήκαν τις εκδορές όταν πήγε στο βράδυ στο τμήμα και τον στείλαμε στο Νίκαιας. Η καταγγελίες που έφτασαν στο Μέσο και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του κάνουν λόγο ωστόσο, για άγρια βιαιότητα και χτυπήματα.
Αμφότεροι βεβαίωσαν πως όσο ακόμη δεν είχε εξεταστεί, δεν ήταν ασθενής του νοσοκομείου και άρα δεν είχε η Διοίκηση καμία ευθύνη για ό,τι έγινε. «Μας ζήτησε το Αστυνομικό Τμήμα να στείλουμε ό,τι στοιχεία έχουμε, την επόμενη μέρα στείλαμε όλα τα χαρτιά, ό,τι πληροφορίες λάβαμε. Το συμβάν έχει καταγραφεί και στο βιβλίο του εφημερίου. Μα είναι δυνατόν να ανεχτούμε μια τέτοια συμπεριφορά;» καταλήγει ο κ. Χλωρός.