Στις 12.30 το μεσημέρι παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη θα γίνει η παράδοση στον Δήμο Μυτιλήνης του χώρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που λειτουργούσε, μέχρι πρότινος, ο Δήμος σε συνεργασία με ΜΚΟ στον Καρά Τεπέ. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς του Δήμου και πρόκειται για μία κίνηση που είχε προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό και αναμενόταν μετά και την μεταφορά των τελευταίων 680 φιλοξενουμένων στη δομή στο Μαυροβούνι της Λέσβου και σε δομές της ενδοχώρας.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η απόφαση αυτή είναι μια απόδειξη της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αποσυμφόρηση των νησιών στην πράξη, και εν προκειμένου της Λέσβου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, στο νησί διαμένουν 7.154 αιτούντες άσυλο, από 21.000 τον περασμένο Μάρτιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 93% το τελευταίο 12μηνο και συγκεκριμένα 2.215 αφίξεις έναντι 31.957 το 12μηνο 2019 – 2020.
Να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνταν στη Δομή αλλά και την χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Πάρκου Κυκλοφορικής Αγωγής και του περιβάλλοντος χώρου που κάλυπτε η δομή, ζητά από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.
Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους είχαν αντιδράσει έντονα στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισήμαιναν ότι μεταξύ των ατόμων που μεταφέρονται στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι είναι παιδιά με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, άτομα με σοβαρές αναπηρίες, άτομα που μεταφέρθηκαν εκεί όταν έκλεισε η δομή του ΠΙΚΠΑ και αιτούντες που μεταφέρθηκαν λόγω των συνθηκών σωματικής ή ψυχικής υγείας μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε κοινή του ανακοίνωση με την Oxfam χαρακτηρίζει «απογοητευτική και ακατανόητη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» επισημαίνει ότι η απόφαση πάρθηκε «εν μέσω πανδημίας και ενώ η Ελλάδα έχει δεχτεί επανειλημμένα επικρίσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Λέσβου».
Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς μόνο αξιοπρεπείς δεν χαρακτηρίζονται. Θυμίζουμε πως πρόσφυγες που διέμεναν στη δομή, με επιστολή τους στη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, περιέγραφαν τις συνθήκες που βιώνουν στα camps. Οι πρόσφυγες συγκρίνουν τα δικά τους δικαιώματα με εκείνα των ζώων. Περιγράφοντας τις συνθήκες οι οποίες «με κάποιον τρόπο είναι χειρότερες από πριν τη μεγάλη πυρκαγιά», διερωτώνται: Θα είχαμε τέτοια συμπεριφορά αν ήμασταν ζώα», συμπληρώνοντας πως ακόμα και τα ζώα έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα, ζητώντας από την Κομισιόν να τους παραχωρηθούν έστω αυτά τα δικαιώματα. Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση αναφέρουν ότι «κάθε τρίτος άνθρωπος (ένας στους τρεις) σκέφτεται την αυτοκτονία».