Την ύπαρξη νέας «μαύρης τρύπας» στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποκάλυψε, χθες το πρωί στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος
Οπως είπε, εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τον μνημονιακό στόχο των 2,8 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τόνισε και τα σοβαρά οικονομικά αδιέξοδα του «Ερρίκος Ντυνάν». Οι τρόποι χρηματοδότησης του συστήματος υγείας βρέθηκαν, στη συνέχεια, στο επίκεντρο πολύωρης διυπουργικής σύσκεψης.
Ο Λυκουρέντζος δήλωσε μετά τη σύσκεψη πως θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.
Υπολογίζουν έλλειμμα 1,5 δισ. στον ΕΟΠΥΥ
και φαρμακευτική δαπάνη άνω των 2,8 δισ. ευρώ
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας το πρωί σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, είπε αφενός ότι βάσει των έως σήμερα στοιχείων εκτιμάται στο τέλος του έτους έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου πως η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τον μνημονιακό στόχο των 2,8 δισ. που είχε τεθεί για το 2012. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι σοβαρό αδιέξοδο έχει προκληθεί και στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», που πλέον θα πρέπει είτε να πωληθεί είτε να κλείσει.
Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι μία από τις αιτίες της πρόκλησης των νέων ελλειμμάτων είναι και η συνεχιζόμενη ύφεση, πέραν του φαινομένου της σπατάλης, που -όπως υποστήριξε- αποτελεί αντικείμενο διαρκούς μέριμνας του υπουργείου Υγείας να καταπολεμηθεί. Στον ΕΟΠΥΥ είχαν προϋπολογισθεί εισφορές 4.634.000.000 ευρώ, έναντι δαπανών γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση είναι στα 1,295 δισ. ευρώ. «Φοβούμεθα», είπε ο κ. Λυκουρέντζος, «ότι στο τέλος του έτους το έλλειμμα θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ». Οσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «θα υπερβούμε τον στόχο των 2,8 δισ. που είχε τεθεί για το 2012». Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο πάλι για φαινόμενα αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι μόνο τον Ιούλιο κόπηκαν 4.717.000 συνταγές, ενώ υπήρχαν και μέρες που γράφηκαν έως και 230.000 συνταγές. Την περασμένη Παρασκευή και ενόψει απεργίας φθάσαμε στις 600.000 συνταγές» συμπλήρωσε. Για να προσθέσει ότι με «την υπερφαρμακία, τη υπερσυνταγογράφηση και τις ακραίες συμπεριφορές, όσο η δαπάνη παίρνει μορφή σπατάλης, τόσο πιο δυσχερής θα είναι η οικονομική μας κατάσταση και θα αναγκαζόμαστε να λαμβάνουμε μέτρα που δεν επιθυμούμε». Κατά τα λοιπά δήλωσε ότι μόλις οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εσόδων, τις επόμενες εβδομάδες θα προγραμματιστεί η εξόφληση χρεών προς φαρμακοποιούς, γιατρούς κ. ά.
Σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μ. Σαλμάς ζήτησε δίμηνη ανακωχή, προκειμένου να μπορέσει το υπουργείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Στο φαινόμενο της σπατάλης αναφέρθηκε και η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη, λέγοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο δαπανήθηκαν από τον ΕΟΠΠΥ δύο εκατ. ευρώ για μουρουνέλαιο, ενώ όπως υποστήριξε, οι ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν με γενόσημα, των οποίων το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 100 ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, και η έκφραση δυσφορίας εκ μέρους της έναντι άλλων στελεχών της πολιτικής ηγεσίας, καθώς -όπως είπε- εμπλέκονται, δίχως να την ενημερώσουν, στον τομέα των αρμοδιοτήτων της.
Στη συνέχεια, στο επίκεντρο της χθεσινής πολύωρης διυπουργικής σύσκεψης βρέθηκε η αντιμετώπιση των προβλημάτων του συστήματος Yγείας. Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε μετά τη σύσκεψη πως «εργαζόμαστε για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν οι πολίτες τις υπηρεσίες υγείας και να ανταποκριθούμε στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε φαρμακοποιούς, γιατρούς και προμηθευτές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον για τον χώρο της υγείας, η κυβέρνηση έχει να σχεδιάσει και τις περικοπές ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την υγεία στα επόμενα δύο χρόνια (2013 – 2014). Το ποσό αυτό θα προέλθει από τη μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης, την περιστολή κατά 195 εκατ. ευρώ των λειτουργικών εξόδων του ΕΟΠΠΥ, την περικοπή κατά 111 εκατ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων (με τη χρήση γενόσημων φαρμάκων), την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ με δημοσιονομικό όφελος 131 εκατ. ευρώ, την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ΣΔΙΤ στην υγεία και τον ιατρικό τουρισμό. Στη χθεσινή σύσκεψη, πλην του κ. Λυκουρέντζου, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης, καθώς και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Υγείας Μ. Σαλμάς.