Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα ως προς το αν η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να επικυρωθεί ή όχι από τη Βουλή. Θα πρέπει να προηγηθεί η επικύρωση από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και κατόπιν να μπουν οι υπογραφές επί του κειμένου των θεσμών (Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ). 
 
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι ακόμα και αν υπάρχει νομική κάλυψη που επιτρέπει τη μη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, η κυβέρνηση οφείλει να την περάσει από την Ολομέλεια για πολιτικούς λόγους.
 
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της απερχόμενης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει η κυβέρνηση να δίνει μέρα με τη μέρα μάχες. Όπως είπε «πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, όπως και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας».
 
 

Ξήλωμα του καθεστώτος του Μνημονίου
 

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ξήλωμα του καθεστώτος του Μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και στην υλοποίηση του κεντρικού κορμού των δεσμεύσεων ΣΥΡΙΖΑ στα λαϊκά στρώματα, «προκειμένου να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατιά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα».
 
Πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η γεωπολιτική δυναμική της χώρας για τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης.
 

Η συμφωνία θα ήταν καλύτερη


Όταν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν δικαιολόγησε τις ανησυχίες ορισμένων στελεχών και αναγνώρισε εμμέσως ότι η συμφωνία θα μπορούσε να είναι και καλύτερη.

Όμως σημείωσε στα μέλη του οργάνου ότι κατά τη διαπραγμάτευση έγιναν προσπάθειες από τον Αντ. Σαμαρά, το ΕΛΚ και τον Β. Σόιμπλε να μπλοκαριστούν οι εξελίξεις και να δημιουργηθούν προβλήματα με τις τράπεζες.