Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προέλασαν την Πέμπτη λίγο πριν ξημερώσει προς την κουρδική πόλη Κομπάνι στη βόρεια Συρία, ωθώντας τους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν από την περιοχή του μετώπου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Ι.Κ. προελαύνει προς την πόλη Κομπάνι (Αϊν Αλ Άραμπ στα αραβικά) από το νοτιοανατολικό και το δυτικό μέτωπο απ΄όπου οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, κύρια κουρδική πολιτοφυλακή) αποσύρθηκαν», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

«Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι ότι το Ι.Κ. μπορεί να φθάσει πολύ σύντομα στο Κομπάνι», πόλη στα σύνορα με την Τουρκία, στην οποία παραμένουν χιλιάδες Κούρδοι πολίτες.

Η προέλαση του ΙΚ σημειώθηκε παρά τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων του ΙΚ στην περιοχή αυτή όπου διεξάγονται για να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχανιστών στο Κομπάνι, το οποίο με πείσμα υπερασπίζονται οι κουρδικές δυνάμεις επί δύο εβδομάδες.  


Οι Κούρδοι μαχητές ετοιμάζονται για μάχες μέσα στο Κομπάνι, αν οι τζιχανιστές καταφέρουν να σπάσουν τις γραμμές του μετώπου που υπερασπίζονται οι YPG έξω από την πόλη.

Ο Κούρδος τοπικός ηγέτης Ανουάρ Μόσλεμ παραδέχτηκε ότι η ισορροπία δυνάμεων γέρνει υπέρ των καλά οπλισμένων τζιχαντιστών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη περί τα τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Κομπάνι.

Εάν σπάσουν αυτό το οχυρό, οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μια μεγάλη συνεχόμενη λωρίδα εδάφους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Στη μάχη, εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές έρχονται αντιμέτωποι με χιλιάδες τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση για την κατάκτηση του Κομπάνι προκάλεσε τη μαζική έξοδο του πληθυσμού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία. Οι τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περί τα 70 χωριά που βρίσκονται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο Κομπάνι.

Οι Κούρδοι κατηγορούν ανοιχτά την Τουρκία ότι, τουλάχιστον, διευκολύνει τον ISIS, αν δεν τον εξοπλίζει κιόλας

Τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK) με την Τουρκία θα δοθεί σε περίπτωση που επιτραπεί στο Ισλαμικό Κράτος να πραγματοποιήσει εκτεταμένη σφαγή Κούρδων στην κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας Κομπανί, προειδοποίησε την Πέμπτη ο ηγέτης του κόμματος, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στο μικρό νησί Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Τουρκία, σημείωσε ότι «εάν αυτή η απόπειρα σφαγής γίνει πράξη, αυτό θα είναι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία».

Η δήλωση του Κούρδου ηγέτη κοινοποιήθηκε μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία στελεχών φιλοκουρδικού τουρκικού κόμματος, η οποία τον επισκέφθηκε στη φυλακή την Τετάρτη.