Αυτήν άλλωστε έχουν ανάγκη οι δανειστές προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των δανεικών.

Είτε συντονισμένα, λοιπόν, είτε αυτόνομα, το Eurogroup, το ΔΝΤ, τα funds και οι επενδυτές στο χρηματιστήριο στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση και σε κάθε επόμενη ότι ούτε δημοσιονομική χαλάρωση μπορεί να υπάρξει, ούτε αυτόνομη χάραξη πολιτικής έξω από την επιτήρηση της Ε.Ε., και μάλιστα είναι καλύτερα να υπογραφεί -κάτι σαν- νέο μνημόνιο, που να διασφαλίζει αυτό που ξεκίνησαν τα πρώτα τρία: τη μείωση του εργασιακού κόστους και την απόλυτη προτεραιότητα στην εξόφληση των τοκοχρεωλυσίων.

Αναφέρει σήμερα το Capital.gr: «οι επενδυτές έχουν δεν έχουν κέρδη από την μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδο, πετάνε τις μετοχές τους από τα παράθυρα ανησυχώντας ότι σε μια ευρωπαϊκή οικονομία που παραπαίει από την επαπειλούμενη ύφεση, δεν υπάρχει αύριο για την Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα και επιτήρηση. 
 
Το μήνυμα αυτών των ημερών από τις αγορές και τους δανειστές μας, είναι ηχηρό και επίπονα σκληρό ένθεν κακείθεν των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία και στήνουν φιέστες μνημονιακής απεμπλοκής, χάριν πολιτικού εντυπωσιασμού: από την αρνητική στάση των εταίρων στο Eurogroup και των επικεφαλής του ΔΝΤ, μέχρι την κατακρήμνιση των ελληνικών μετοχών και ομολόγων κατά 21% και 30% αντίστοιχα τον τελευταίο μήνα, όλα δείχνουν πως κανείς δεν θέλει από την Αθήνα να επιχειρήσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς αυξημένη δημοσιονομική επιτήρηση, ειδικά τώρα που ευρωπαϊκή κρίση μπαίνει σε νέα φάση και χτυπά την πόρτα πολύ ισχυρότερων οικονομιών, από την Γερμανία και τη Γαλλία, μέχρι την Ιταλία και τη Φινλανδία».

Επιτήρηση διαρκείας


Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, ο έλεγχος δύο φορές το χρόνο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ που προβλέπεται μετά την εκπνοή του προγράμματος «θα είναι πολύ λίγος». Ο κύριος στόχος των δανειστών είναι η διατήρηση των όρων και μετά το 2014.

Αναζητείται μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίζει «έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για τον Σαμαρά, αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους ευρωπαίους δανειστές», αναφέρει η Handelsblatt. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάποτε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», λέει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM.

Όπως διευκρινίζεται, το πρόγραμμα αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν τις προόδους της Ελλάδας και θα τους διασφαλίσει ένα μέσο πίεσης, που θα τους επιτρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Πέραν τούτου, η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM, θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτές και θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, μπορεί να έχει μειωθεί το «καπέλο» επικινδυνότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ωστόσο, εάν τον Φεβρουάριο διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και εκλεγεί νέα κυβέρνηση, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα. «Ένα δίχτυ ασφαλείας συνιστάται σε αυτή την περίπτωση», φέρεται να εκτιμά το Βερολίνο.
 

Δεν θέλουν έξοδο από το μνημόνιο τα funds

Οι απόδόσεις των ελληνικών ομολόγων επαναφέρουν στην προσοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με αρνητικό τρόπο στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα για την τύχη του χρέους και της συνέχειας του προγράμματος της τρόικας.
Τα σχόλια από τον διεθνή Τύπο αποδίδουν την μεγάλη αυτή επιδείνωση στον συνδυασμό των πολιτικών “νέων” από την Ελλάδα που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με υψηλά ποσοστά, αλλά και στην “βιασύνη” της κυβέρνησης να διακόψει την χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΔΝΤ και την επιτήρηση από την τρόικα. O συνδυασμός του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και με την διακοπή της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ φαίνεται να προκάλεσαν ενα εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε σε βίαιες κινήσεις στις αγορές τόσο των ομολόγων όσο και των μετοχών.
 
 

Δεν θέλουν εκλογολογία ούτε εκλογές

Το χρηματιστήριο χθες βούτηξε με απώλειες 5,7%, έχοντας γυρίσει 13 μήνες πίσω. Σε έναν μήνα η πτώση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι περίπου… 19%. Ανάλογη εικόνα και στα ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών ξεπέρασε χθες το 7%, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν στο 5,6%.
 
Γράφει το Euro2day.gr: Οι κορόνες του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «απονομιμοποιημένη» την ελληνική κυβέρνηση και δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις που εκείνη θα λάβει σε καυτά θέματα που έπονται (όπως η έξοδος από το υφιστάμενο πρόγραμμα) έφεραν ανησυχία στις αγορές, που εκτιμούν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών, με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πιθανή η επικράτηση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
 
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και χθεσινό report της Citigroup, ενός από τους πρωταγωνιστές στις συναλλαγές του Χ.Α., στο οποίο πρακτικά καταγράφονται ελάχιστες μετοχές ως… αλεξίσφαιρες σε σχέση με την πιθανή αλλαγή πολιτικής, report που φάνηκε να έχει επίδραση στην εικόνα του Χ.Α.
 
Προβληματισμό όμως στους ξένους, όχι μόνο στους επενδυτές, αλλά και στους εταίρους μας, προκαλεί επίσης και η προσπάθεια της συγκυβέρνησης (η οποία πιέζεται από τη ρητορική της αντιπολίτευσης) για μια όσο το δυνατόν πιο καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.