Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Βολίμες, κατέκαψε τη βλάστηση πάνω από την εμβληματική παραλία του «Ναυαγίου». Η πυροσβεστική έσπευσε άμεσα στην περιοχή και υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς έπνεαν άνεμοι που έφταναν και τα 8 μποφόρ, κατάφερε να οριοθετήσει τη φωτιά,η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά παρουσιάζει σαφώς καλύτερη εικόνα.
Μεγάλη πυρκαγιά αυτή την ώρα στην περιοχή Βολίμες της Ζακύνθου. pic.twitter.com/k5Z3hIFrhs
— Marka1 (@Marka149133376) October 4, 2020
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της νύχτας, χρησιμοποιήθηκε γκρέιντερ, προκειμένου να ανοιχτεί δρόμος κατά μήκος του δάσους, ώστε οι πυροσβέστες να μπορέσουν να προσεγγίσουν τις φλόγες.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν 3 φορές, ενώ με το πρώτο φως της ημέρα ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από αέρος με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, δύο πετζετέλ και να ένα καναντέρ, τα οποία υποβοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν τρεις φορές και αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
«Δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά»
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων μετέβη στο νησί λίγο μετά τις 7 μ.μ. το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσε πως «γίνεται προσπάθεια να την οριοθετήσουμε. Έχει πέσει ο αέρας. Μέχρι το πρωί θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα και με τη συνδρομή των εναέριων να την ελέγξουμε πλήρως. Έρχονται και δυνάμεις από την Αθήνα. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή», είπε.
Επίσης τόνισε πως «δεν είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά. Δεν εννοώ μόνο τις πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος αλλά και εκείνες των προηγούμενων ετών στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε τυχόν εμπρησμό.
Μέρος της περιοχής που κάηκε αφορά και την έκταση 15.000 στρεμμάτων, η αγορά της οποίας έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και εξετάζεται η νομιμότητά της. Υπογραμμίζεται ότι δημοσιεύματα του συστημικού τύπου ανέφεραν προ ημερών ότι η περιοχή που είχε αγοραστεί από τον εμίρη του Κατάρ, μεταβιβάστηκε το προηγούμενο διάστημα σε ξένη εταιρεία με άγνωστο ιδιοκτήτη. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό η νέα εταιρεία και «ιδιοκτήτρια» της έκτασης να ανήκει σε συνεργάτες του εμίρη και ο ίδιος να ήθελε να φύγει από τα χέρια της κρατικής Al Rayann, καθώς υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες.