Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του κατά την ενημέρωση της Τρίτης, επεσήμανε ότι η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή και μακρόχρονη. Για αρχή όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει η άρση για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, που δε διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από τον κορονοϊό.
Επιπλέον όπως είπε θα μπορούσαν για αρχή να ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, στις οποίες δεν συνωστίζεται πλήθος πελατών. Επιπλέον όπως είπε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες.
Στις 27 Απριλίου ανοίγουν τομείς της δικαιοσύνης
Όπως είπε ο Στ.Πέτσας, η άρση των μέτρων «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Επίσης πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε επίσης ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Κ.Μητσοτάκης θα αναγγείλει το σχέδιο σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.
Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σ. Μισέλ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης
Σε σχέση με την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη και αναπόφευκτα θα πλήξει και την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε πραγματοποιείται τη Πέμπτη 23 Απριλίου, τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για αυτότ το λόγο όπως είπε, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα της Τρίτης.
Ο Στ.Πέτσας υποστήριξε ακόμα ότι έχουν ληφθεί μέτρα στη σωστή κατεύθυνση από τα οποία επωφελείται ισότιμα και η Ελλάδα, τα οποία όπως είπε είναι τα εξής:
– Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020
– Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε νωρίτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους
– Συμμετέχουμε μετά από χρόνια αποκλεισμού στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας
– Τα ευρωπαϊκά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Τράπεζες στην πραγματική οικονομία
– Το Eurogroup της 9ης Απριλίου ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την απόφαση αυτή καλούνται να στηρίξουν οι ηγέτες της ΕΕ.
Μέτρα για τις επιχειρήσεις και την εργασία
Σε σχέση με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο «όπλο» για τη στήριξη όσων πλήττονται και παράλληλα διατηρούμε εφεδρείες που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ανέφερε συγκεκριμένα :
1. Απλώνουμε «δίχτυ προστασίας» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται, εφαρμόζοντας δημοσιονομικά μέτρα περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.
2. Ενισχύουμε τη ρευστότητα με περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιώντας σημαντικούς μηχανισμούς, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Αναπτύσσουμε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Και ταυτόχρονα προωθούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
4. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε σχέση με την εργασία αναφέρθηκε ειδικότερα στα εξής:
– Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους, έτσι ώστε να καλυφθούν επιπλέον περίπου 200.000 επιχειρήσεις.
– Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης.
Επιπλέον όσον αφορά αυτά που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί είπε ότι:
– Καταβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.
– Καταβλήθηκε στους πρώτους 17.728 επιστήμονες η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
– ‘Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myBusinessSupport για την υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους – όριο που όπως σας είπα εντωμεταξύ αυξήθηκε στα 20 άτομα – προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
– Ξεκίνησε, επίσης, η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
– Υπενθυμίζεται ότι λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σε διαφορετικές ημερομηνίες η καταβολή των συντάξεων
Ο Στ.Πέτσας δήλωσε ότι η καταβολή των συντάξεων θα γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των ηλικιωμένων.
Συγκεκριμένα είπε ότι:
– Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα πληρωθούν αύριο 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.
– Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.
– Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.
Ταυτόχρονα, δήλωσε πως ενισχύεται «διαρκώς το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιτελεί ένα αθόρυβο, αλλά εξαιρετικά σπουδαίο έργο» και «η ενίσχυση του δεν είναι παροδική, αλλά μόνιμη», καθώς -όπως ανήγγειλε- θα προσληφθούν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι».
Ενημέρωση της Βουλής «για τη παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα»
Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Βουλή και οι θεσμοί, λειτουργούν, παρά τους περιορισμούς.
Όπως είπε, «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.
»Ο πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την Ώρα του Πρωθυπουργού και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο ‘Αρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα», κατέληξε.