Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη για την απορροφητικότητα και τα έργα του πακέτου Γιούνκερ, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι παρούσα στην Ελλάδα με επιταχυνόμενους ρυθμούς συμφωνιών και δείχνει πολύ ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με όλο το φάσμα των εργαλείων που ενεργοποιεί». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και θα δημιουργήσει και νέα με στόχο τη βέλτιστη αποδοτικότητά τους για την οικονομία».
 
Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά στη δανειοδότηση των ΜΜΕ. Είπε συγκεκριμένα ότι έχουν ξεκινήσει δανειοδοτικά εργαλεία. Η χρηματοδότηση έχει πλέον εν εξελίξει πολύ μεγάλα πακέτα και υπολογίζεται ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι για τις ΜΜΕ θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ στους αμέσως επόμενους μήνες.
 
Έως το τέλος του 2016 η Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ θα έχει απορροφήσει περίπου 2 δισ. ευρώ. Στον μακρύ κατάλογο των έργων, για τα οποία υπάρχει συμφωνία με την ΕΤΕΠ για απευθείας χρηματοδότηση, υπάρχουν και τρία πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα:
  • η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (1,5 δις. προϋπολογισμός, 75% χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ και 25% από το ΕΣΠΑ)
  • διασύνδεση ηλεκτρική Κρήτης-Πελοποννήσου (330 εκατ. Προϋπολογισμός χρηματοδότηση 50% από δανειακά κεφάλαια και 50% από το ΕΣΠΑ)
  •  επέκταση δικτύου ΦΑ σε 16 πόλεις (280 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός)
Παράλληλα, η ΕΤΕΠ υπέγραψε το 2016 συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο ύψους 180 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η σύναψη δανειακής σύμβασης, πάλι με το δημόσιο, ύψους 135 εκατομμυρίων για την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος πανεπιστημιακών κτηριακών υποδομών.