Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς» και αυτό επιπρόσθετα προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Τέσσερις δικαστικές ενώσεις είχαν προσφύγει κατά της υπουργικής απόφασης και η Ολομέλεια του ΣτΕ τους δικαίωσε, αποφασίζοντας τα παρακάτω:

– Να δηλώνονται στο πόθεν έσχες τα μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ) εκτός τραπεζών, τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ.

– Να δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά.), από τη στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου) με την υπ΄ αριθμ. 1468/2016 απόφασή της έκρινε ότι η υπουργική απόφαση που ζητούν την ακύρωσή της ως αντισυνταγματική και παράνομη δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Αυτό προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα, εξαιρώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς από την υποχρέωση για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες.