Υποχρεωτικά και άμεσα θα κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση του αιγιαλού δε δημιουργείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα.
Όπως τονίζουν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».
Τα κτίσματα σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, που ανεγέρθηκαν «χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια πρέπει, κατ’ αρχήν, να λαμβάνεται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη».
Και αυτό, γιατί «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε ιδιοκτήτρια καταστήματος ζητώντας να ακυρωθεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης που εκδόθηκε από την κτηματική υπηρεσία Κυκλάδων, που στηρίχθηκε σε έκθεση αυτοψίας του Λιμεναρχείου Σερίφου.
Στην συνέχεια κατέθεσε αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία για επανακαθορισμό του αιγιαλού κατά τρόπο ώστε να εξαιρείται το επίμαχο κτίσμα, καθώς έχει αναγερθεί με νόμιμη άδεια. Τελικά το αίτημα αυτό για επανακαθορισμό του αιγιαλού απορρίφθηκε.