«Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η συζήτηση και ο διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους ανέδειξε πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου. Η επιτυχία του debate συνιστά ένα ακόμα βήμα, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο, βάζοντας ως πρώτο μέλημα τις πολιτικές προτάσεις απέναντι στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει ακόμα η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη, που είχαν την ευθύνη του συντονισμού, ήταν καθοριστική».

Οι θέσεις των τεσσάρων υποψηφίων για την οικονομία

Ο Απόστολος Γκλέτσος είπε: «Δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό με δική μου προεδρία γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους» και, ακολούθως, εξήγησε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με προίκα 37 δις από την κυβέρνηση Τσίπρα και ρυθμισμένο το χρέος, 30 δις από το Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και με μεγάλο ζητούμενο να κάνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σήμερα, είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη. Υπάρχει απόκλιση».

Ο Παύλος Πολάκης είπε: «Πρέπει να επιστρέψει ο 13ος μισθός και η 13η σύνταξη από φέτος και αυτό το επιτρέπουν τα πλεονάσματα. Είμαι της γραμμής της οικονομικής ανάπτυξης για να μειώσουμε το χρέος. Φυσικά, το λέω ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια».

Σχετικά με την παλαιότερη κριτική του στα πλεονάσματα της κυβέρνησης Τσίπρα δήλωσε πως «είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές των μικρομεσαίων. H υποχρέωση μας ήταν να έχουμε ένα μαξιλάρι 16 δις και εφόσον ξέραμε ότι έχουμε φθάσει τα 30 δις απόθεμα, έπρεπε να πούμε στοπ και να το επιπλέον να επιστρέψει στην αγορά και στις κοινωνικές ομάδες. Το μνημόνιο Σαμαρά Βενιζέλου κόστισε 65 δις ενώ το δικό μας 6 δις».

Στην ερώτηση στον Παύλο Πολάκη που απηύθυνε ο Νικόλας Φαραντούρης για το ποιο είναι το σχέδιο για την πάταξη των καρτέλ, η απάντηση του Παύλου Πολάκη ήταν: «Επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο. Επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στο δημόσιο. Το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ αν δεν επιστρέψει δεν σπάει το καρτέλ με την Μότο Όιλ. Αν δεν πάρουμε το 51% της ΔΕΗ πίσω, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα καρτέλ στην ενεργεία. Αλλιώς θα ταΐζονται οι 80 οικογένειες που ταΐζει ο Μητσοτάκης. Η ανάκτηση της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει από την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου».

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχετικά με τον συγκεκριμένο τομέα, δήλωσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέματα για να καλύψουν την ακρίβεια. Η αισχοκέρδεια κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 900 εκ. Η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ φτάνει τα 3 δις. Υπάρχει αισχροκέρδεια της αγοράς και αισχροκέρδεια της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τροχονόμος για τα υπερκέρδη. 20 δις έφυγαν την τελευταία τριετία από την κοινωνία. Έχουμε έκρηξη τιμών στην στέγη στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, επηρεάζοντας το δημογραφικό. Χρειάζεται δημόσια πολιτική για τη στέγη και να κατέβει και το κόστος. Πολιτική για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να ενισχυθούν και επιδοματική πολιτική και 10.000 σπίτια το χρόνο».

Σε ερώτηση του Νικόλα Φαραντούρη γιατί δεν έθεσε το θέμα των τραπεζών όσο ήταν πρόεδρος της Κ.Ο. (Κοινοβουλευτικής Ομάδας) απάντησε: «Ως πρόεδρος επέλεξα να ανεβάσω το θέμα των κερδών των τραπεζών που δεν φέρνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Εκτός από την φορολόγηση των τραπεζών θα πρότεινα ταμείο εγγυοδοσίας για την στέγη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βάλει φόρους θέλει να επιστρέψουν τα υπερκέρδη στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα».

Σε ερώτηση του Παύλου Πολάκη για τη επιστροφή των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ στο δημόσιο απάντησε ότι «Έχουμε καταθέσει ήδη επί Τσίπρα τετραπλή πρόταση για δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και ανώτατο ποσοστό κέρδους».

Σε ερώτηση για το αν ο Νικόλας Φαραντούρης θα ευνοήσει την συνεργασία επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων, αφού ξεκαθάρισε ότι «η πρότασή του δεν έχει καμία σχέση με το business friendly κόμμα που προτείνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ότι «κατέθεσε ένα αναλυτικό πλάνο για την διάσωση της Αυγής και του Κόκκινου που περιλαμβάνει και την συμμετοχή των ιδιωτών που συζητούν και οι εργαζόμενοι. Δεν δαιμονοποιώ τίποτε αλλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο». Σημείωσε, ακόμη, ότι «επιβραβεύω την πραγματική αριστεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κατά της αριστείας ήταν κατά την προσχηματικής αριστείας».