Στενεύει ο κλοιός για την κυβέρνηση συνασπισμού του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα, στη Ρώμη. Ο γραμματέας των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι εμμένει στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, καθυστερώντας μία νέα προγραμματική συμφωνία
Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται η προγραμματική συμφωνία για τον ιταλό πρωθυπουργό
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τις παρατάξεις που συνθέτουν τον κυβερνητικό συνασπισμό (κεντροαριστερά, μετριοπαθές κέντρο και το κόμμα Νέα Κεντροδεξιά) να καταθέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις προτάσεις τους για να υπογραφεί το ταχύτερο νέα «προγραμματική συμφωνία» για το 2014.
Ο Ρέντσι, ωστόσο, έκανε γνωστό ότι οι θέσεις και οι προτεραιότητες του κόμματός του δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Εμπόδια στο σχέδιο ανασχηματισμού
Αυτό δυσκολεύει τον Λέτα να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδιασμών του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος θεωρείται αναγκαίος ήδη μετά την αποχώρηση της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη συμπολίτευση.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές δεν αποκλείεται αν συνεχιστούν οι εντάσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο, όπως εξάλλου αξιώνουν εδώ και καιρό τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Σε μία τέτοια περίπτωση όμως το ενδιαφέρον θα επικεντρωνόταν στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα περνούσαν σε δεύτερο πλάνο.
Πάντως, θεωρείται απίθανο τυχόν πρόωρες εκλογές να γίνουν το δεύτερο ήμισυ του έτους αφού η Ιταλία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό ίσως αναβάλει την εκδήλωση της κρίσης που υποβόσκει στους κόλπους της κυβέρνησης για το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015: πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και να αποφασίσει την προκήρυξη εκλογών.
Ο Λέτα συνεχίζει μολαταύτα να ελπίζει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους -αν όχι, όπως δήλωνε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως την άνοιξη του 2015.
«Κλειδί» ο εκλογικός νόμος
Πολλά ως προς αυτό θα εξαρτηθούν από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης για το νέο εκλογικό νόμο. Ένα ακόμη ζήτημα που θα κρίνει πολλά είναι το αν ο Λέτα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, αν θα καθορίσει αυτός την πολιτική ατζέντα των επόμενων μηνών.
Δημοσκόπηση πάντως της εταιρείας ερευνών Demopolis αναφέρει ότι το 70% των Ιταλών στηρίζει την εκλογική μεταρρύθμιση του Ρέντσι, η οποία προβλέπει να δίνεται πριμ εδρών στη συμμαχία κομμάτων που ξεπερνά το 35% των ψήφων και την διεξαγωγή δεύτερου γύρου αν χρειάζεται για να αναδεικνύονται ισχυρές κυβερνήσεις.
Το 63% όσων ρωτήθηκαν δήλωσε αντίθετο στα ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό προτίμησης.