Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κίνας, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη «σπουδαιότητα της διμερούς συνεργασίας με την Κίνα σε όλους τους τομείς», ενώ τόνισε πως η διμερή συμφωνία σε όλους τους τομείς ανάμεσα στις δύο χώρες, ανοίγει δρόμο που θα γίνει λεωφόρος. Δήλωσε πως στοχεύουν στο να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.
«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι θερμότερες από ποτέ και η εμπιστοσύνη μας δεδομένη. Η συνεργασία ανοιχτή σε πολλούς νέους παραγωγικούς ορίζοντες. Οι λαοί μας φορείς σπουδαίων πολιτισμών, που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν τώρα ένα ρόλο σπάνιο και πολύτιμο. Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες σχέσεις των καιρών μας. Να αντιπαραθέσουν τη σοφία τους στις εντάσεις. Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Ανοίγουμε έναν δρόμο, που σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η συνεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά.
Ο στόχος μας είναι κοινός. Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά ίσως και της Ευρώπης» τόνισε, προσθέτοντας πως ενεργοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη, το σημείο εκκίνησης του σινο- ευρωπαϊκού δρόμου».
Ο Σι Τζινπίνγκ στάθηκε στο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη φιλική συνεργασία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» και υπογράμμισε ότι η Κίνα επιθυμεί να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες που βρίσκονται σε φάση μεταρρυθμίσεων.
«Ελλάδα και Κίνα βρίσκονται σε φάση μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης και επιθυμούν να οικοδομήσουν κράτη ευημερίας και στενή συνεργασία με αμοιβαία οφέλη» ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος για να προσθέσει: «Καταλήξαμε στην κοινή πεποίθηση ότι η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον. Θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο των επαφών μας σε υψηλό επίπεδο και να δοθεί μακροχρόνια προοπτική.
Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας μεταξύ Κίνας-Ευρώπης.
«Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη διδασκαλία των γλωσσών μας και να ενισχύσουμε τις επαφές ανάμεσα στις ακαδημαϊκές κοινότητες, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τους πολιτισμούς μας».
Θέλουμε να δείξουμε τη θετική συνέργεια της συνεργασίας μας για τη θετική ανάπτυξη. Επίσης, αποφασίσαμε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις για την πολυμέρεια και την ειρήνη. Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή δεν είναι ποτέ μόνη της, πάντοτε έχει γείτονες. Και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις δύο μεγάλες χώρες μας. Η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός , η φιλική συνεργασία, το ανοιχτό μυαλό, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και η αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στο μέλλον».
Η συμφωνία των 16 σημείων
Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση, οι δεκαέξι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν το νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινο-ελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία.
Αναλυτικά η διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα:
– Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων 47 χρόνια πριν. Υπό το φως πολύπλοκων και βαθιών αλλαγών που συντελούνται στο διεθνές γίγνεσθαι, οι δυο πλευρές, εμφορούμενες από τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος, έχουν εργαστεί για την εμβάθυνση της ελληνο-κινεζικής ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας, που υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών τους, και η οποία θα ευνοήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας.
– Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι στενές επαφές μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών διαδραματίζουν ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Οι δυο πλευρές δεσμεύονται να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την συνεργασία τους βάσει της σημαντικής ομοφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δυο χωρών. Τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών θα ενισχύσουν περαιτέρω τις μεταξύ τους πολιτικές διαβουλεύσεις σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις που υπεγράφη μεταξύ των ανωτέρω υπουργείων τον Φεβρουάριο του 2000.
– Οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν το σεβασμό τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα αμφότερων, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση και στήριξη για θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα και βασικές ανησυχίες εκάστου μέρους. Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας», το σεβασμό της για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καθώς και τη στήριξή της για το ενιαίο της Κίνας. Η Κίνα αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
– Η Κίνα επανέλαβε την υποστήριξή της στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας.
– Οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην πολυμέρεια και σε ένα διεθνές σύστημα βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του. Περαιτέρω, επανέλαβαν την δέσμευσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Επίσης, επαναβεβαιώνουν το σεβασμό τους στα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα των διεθνών σχέσεων. Οι δυο πλευρές θα ενισχύσουν το συντονισμό τους και τη συνεργασία τους στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και θα εργαστούν με στόχο να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή διεθνών σχέσεων, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, σε όρους ισοτιμίας, στη δικαιοσύνη, και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
– Ελλάδα και Κίνα αποδίδουν σημασία στη βιώσιμη θαλάσσια ανάπτυξη. Οι δυο πλευρές είναι πρόθυμες να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες στο θαλάσσιο τομέα και να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
– Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προάγουν την εξωστρέφεια και τη συμμετοχικότητα με σκοπό την οικοδόμηση μια ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, να αντιταχθούν σε κάθε είδους προστατευτισμό και μονομέρεια, να στηρίξουν από κοινού ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα με επίκεντρό του τον ΠΟΕ, να προωθήσουν τη φιλελευθεροποίηση και διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων και να κάνουν την οικονομική παγκοσμιοποίηση περισσότερο ανοιχτή, συμπεριληπτική, ισορροπημένη και επωφελή για όλους.
– Οι δυο πλευρές θα εργαστούν από κοινού με στόχο την προαγωγή και την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ-Κίνας καθώς και τη σφυρηλάτηση συνεργειών για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον πολιτισμό. Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των Χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (XKAE/Πρωτοβουλία 17+1) αποτελεί επωφελές συμπλήρωμα στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Η Ελλάδα εκτιμά τη συμμετοχή της στο μηχανισμό συνεργασίας 17+1 και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας ΧΚΑΕ-Κίνας.
– Οι δυο πλευρές θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στο πλαίσιο της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και της Πρωτοβουλίας του Θαλασσίου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, μέσω συνεργατικών έργων, όπως στο Λιμένα Πειραιώς, και μέσα από την υλοποίηση του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 σε καίριους τομείς, που υπεγράφη μεταξύ της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας το 2019. Οι δυο πλευρές θα ενδυναμώσουν την τελωνειακή συνεργασία σε θέματα εμπορικής διευκόλυνσης και ασφάλειας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Σινο-Ευρωπαϊκής Χερσαίας και Θαλάσσιας Ταχείας Γραμμής (China-Europe Land-Sea Express Line).
– Η Κίνα καλωσορίζει και εκτιμά την απόφαση της Ελλάδας να ιδρύσει Γενικό Προξενείο στο Τσενγκτού της Περιφέρειας Σετσουάν. Οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν ευρωπαϊκές και κινεζικές αεροπορικές εταιρείες για την έναρξη περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.
– Οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, ακολουθώντας τους δικούς τους νόμους και κανονισμούς, τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και τις ποικίλες συμφωνίες μεταξύ Κίνας και ΕΕ, ενεργώντας βάσει της αρχής του αμοιβαίου συμφέροντος και χρησιμοποιώντας πλήρως τους μηχανισμούς διαλόγου και διαβουλεύσεων, όπως την Κοινή Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου Ελλάδας-Κίνας.
– Οι δύο πλευρές επιθυμούν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η αγροτική πολιτική, η έρευνα και η ασφάλεια των τροφίμων, να διευκολύνουν το εμπόριο αγρο-διατροφικών προϊόντων, μέσω της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, καθώς και να προωθήσουν τις εξαγωγές ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που πληρούν τις κινεζικές απαιτήσεις.
– Οι δύο πλευρές, επ’ ευκαιρία της 40ής επετείου από τη σύναψη της συμφωνίας περί επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, θα εμβαθύνουν συνολικά τη συνεργασία τους στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογικής καινοτομίας και ανταλλαγής προσωπικού, με σκοπό το συντονισμό των στρατηγικών τους στην επιστήμη και την καινοτομία, στο πλαίσιο της Κοινής Επιτροπής για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative/BRI), του Πλαισίου Συνεργασίας για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές θα στηρίξουν από κοινού χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, κοινά εργαστήρια, τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών πάρκων, τη μεταφορά τεχνολογίας και θα εργαστούν μαζί για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Προγράμματος για την «Συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας Ελλάδας-Κίνας, 2019-2021».
– Οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, της προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, της θαλάσσιας οικονομίας, της συνολικής θαλάσσιας διαχείρισης και της βασικής θαλάσσιας έρευνας.
– Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κίνα, δύο από τα σημαντικότερα λίκνα του πολιτισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχαιολογίας, της τέχνης, της εκπαίδευσης και του τουρισμού, να βελτιώσουν τις επαφές μεταξύ των λαών τους και τους ποικίλους δεσμούς τους σε μη κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και να εργαστούν για την περαιτέρω εμπέδωση της παραδοσιακής φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να εξετάσουν θετικά δραστηριότητες, όπως τη διοργάνωση Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ελλάδα και την Κίνα το 2021.
– Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, τη σταθερή ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τουρισμό, μέσω της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα.