Στο νέο νόμο που ψηφίστηκε στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου και προβλέπει την ύπαρξη σταυρού έξω από κάθε δημόσιο κτήριο στη Βαυαρία, αντέδρασαν ακόμη και διακεκριμένα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Markus Söder, όμως δεν έκανε πίσω και ο νόμος που φέρει την ονομασία «Kreuzpflicht» ή αλλιώς «η υποχρέωση του εσταυρωμένου», τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή 1η Ιουνίου. 
 
Σύμφωνα με την Guardian,  η απόφαση για την τοποθέτηση σταυρών στις εισόδους όλων των δημοσίων κτιρίων έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών που αντιδρούν είναι κορυφαία μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων καρδιναλίων και επισκόπων, οι οποίοι αποτελούν την κίνηση αυτή, διχαστική. «Ο σταυρός είναι ένα αυθεντικό θρησκευτικό σύμβολο και δεν θα πρέπει να αναδεικνύεται απλά σε ένα λαογραφικό αντικείμενο», σχολιάζει ο επίσκοπος του Würzburg, Franz Jung.
 
Αντίστοιχα η θεολόγος του προτεσταντικού δόγματος , Johanna Haberer, δηλώνει πως η απόφαση αυτή είναι λάθος τονίζοντας: «Έχουμε αρκετούς σταυρούς στη Βαυαρία. Ο Söder κάνει κατάχρηση του θρησκευτικού συμβόλου».
 
Ο Söder βέβαια, έχει κατ′ επανάληψη απαντήσει πως ο ο σταυρός δεν θα πρέπει να θεωρείται θρησκευτικό σύμβολο, αλλά το επίκεντρο της πολιτιστικής ταυτότητας των Βαυαρών.
 
Όπως αναφέρει η Guardian, o Tobias Haseidl, ένας από τους λίγους εναπομείναντες κατασκευαστές χριστιανικών σταυρών στη Βαυαρία, δήλωσε ότι, παρά το τι μπορεί να υπέθεταν κάποιοι, ο ίδιος αντιτίθεται στο σχετικό νόμο και δεν έχει παρατηρήσει αύξηση των παραγγελιών για την κατασκευή σταυρών.
 
«Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι θα αγοράσουν εργοστασιακούς σταυρούς», δήλωσε στην εφημερίδα Oberbayerisches Volksblatt, προσθέτοντας ότι οι μαζικά παραγόμενοι σταυροί από την Ασία είχαν κατακλύσει το εμπόριο τα τελευταία χρόνια.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως δηλώνει πως αμφιβάλλει «κατά πόσο το να κρέμεται ένας σταυρός στις εισόδους (σ.σ. δημοσίων κτηρίων) είναι μια κίνηση ουσίας. Για μένα ο σταυρός είναι σύμβολο βοήθειας και ενσυναίσθησης. Όσοι τον κρεμούν πρέπει να είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν τις ηθικές υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτόν και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο».
 
Πάντως οι υπεύθυνοι κάποιων δημοσίων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και μουσείων, δηλώνουν πως δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση παρά τις πιθανές νομικές συνέπειες. Οι σπουδαστές στα πανεπιστήμια της περιοχής δηλώνουν επίσης ότι θα εκφράσουν έμπρακτα τη διαμαρτυρία τους.