«Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και η Βόρεια Μακεδονία να κοιτάξει μπροστά. Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα, και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική», επισημαίνει σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
 
«Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» συνεχίζει ο Α. Τσίπρας.
 
«Η Συμφωνία των Πρεσπών – όπως κάθε Συμφωνία – θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με το χρόνο, για αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν», τονίζει ο πρωθυπουργός. Και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. Θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινώσουν την καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.
 
«Είναι μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας. Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο», υπογραμμίζει.
 

Πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

 
Όπως αναφέρει, στη διάρκεια της επίσκεψης του στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από πολλούς τομείς (οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές/μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα γίνει το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών.
 
«Θα συμφωνήσουμε σε Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της συνεργασίας μας, σε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, σε Συμφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Majden, σε Μνημόνια Συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την ενέργεια, την ανάπτυξη υποδομών, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας μας», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.
 
Θα γίνουν συζητήσεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη. Θα μιλήσουν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και με τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο ηγετών, όπως και για τη Διαδικασία του Βερολίνου, το πλαίσιο «16+1» της Κίνας και βέβαια τις μεγάλες οικονομικές προοπτικές που άνοιξαν με τη ΔΕΘ το 2018 στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ.
 
Σε ερώτηση για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα και για την οικονομική ανάπτυξη της, ο Α. Τσίπρας απαντά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια δύσκολη περίοδο και πολλές δυνάμεις τείνουν να επιλέγουν την εσωστρέφεια ή την περιχαράκωση ως απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας. Τα επιχειρήματα υπέρ της διεύρυνσης – ακόμα και για χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία που είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους – βρίσκουν πολύ μεγαλύτερη αντίσταση σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Νομίζω ότι η ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας το 2018 προκειμένου να αποφασιστεί η έναρξη της ενταξιακή διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας τον Ιούνιο, αλλά και η πρόσφατη σύσταση Ομάδας Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, είναι ενδεικτικές για τη σημασία που έχει η Ελλάδα. Ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όλοι οι πολίτες σας γνωρίζουν το ρόλο που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη στη χώρα σας. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ παραπέρα και αυτό θα αναδειχθεί στο Επιχειρηματικό Φόρουμ».
 
Σε ερώτηση αν φοβάται το πολιτικό κόστος από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Α. Τσίπρας απαντά πως «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος δεν θα είχε μπορέσει ούτε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα δημοσιονομικά προγράμματα, ούτε να βρει λύσεις στο ασφαλιστικό, ούτε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ούτε να λύσει το ονοματολογικό, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε να προβεί στις τομές που χρειάζονταν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά σου και χωρίς να ταπεινώνεις την άλλη πλευρά», σημειώνει και συνεχίζει: «Ωστόσο, είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό. Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».
 
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζει πως υπήρξαν πολλές κρίσιμες στιγμές, ειδικά στις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό βόηθησε να καταλάβει η μία πλευρά τις ευαισθησίες της άλλης και να βρουν λύσεις. Για την ίδια τη Συμφωνία λέει πως η έννοια του αμοιβαίου σεβασμού και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην οποία βασίστηκε, πρέπει να αποτελεί τη βάση για επίλυση διεθνών διαφορών.
 
Όσο για τη γραβάτα που του χάρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δεν την έχει στη ντουλάπα, αλλά στο συρτάρι του γραφείου του, για να του θυμίζει μια ιστορική στιγμή, ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών.
 

Με 120 επιχειρηματίες η αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία

 
Ως στρατηγικό στόχο του «Enterprise Greece» χαρακτήρισε την προετοιμασία της επιχειρηματικής «παρέμβασης» της Ελλάδας στα Βαλκάνια ο Γιώργος Στεργιούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, τονίζοντας πως ένα μέρος αυτής της επιδίωξης αφορά και τη Βόρειο Μακεδονία.
 
«Από την άποψη αυτή, το νέο πρίσμα της συνανάπτυξης με την οποία αντιμετωπίζουμε τις γειτονικές χώρες και όλες τις χώρες με τις οποίες συνεπιχειρούμε, διαπνέει και την αυριανή μας επίσκεψη» τόνισε ο Γ. Στεργιούλης, που περιέγραψε πως τα δεδομένα μέχρι και τη Δευτέρα 1η Απριλίου, ανταποκρίνονται στους σχεδιασμούς της γενικότερης οργάνωσης. «Είχαμε βάλει ως στόχο τους 70 με 80 επιχειρηματίες (σ.σ που αντιπροσωπεύουν οικονομικά συμφέροντα Ελληνικών επιχειρήσεων) και προς μεγάλη μας έκπληξη ξεπεράσαμε τους 120. Αυτό σημαίνει πως από τους 330 περίπου επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, περίπου το ένα τρίτο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της συμμετοχής στην αυριανή επίσκεψη» σημείωσε.
 
Όπως εξήγησε ο Γ. Στεργιούλης, στην αποστολή αντιπροσωπεύονται «όλοι οι κλάδοι». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, τα καταναλωτικά προϊόντα, οι μεταλλικές κατασκευές, τα αγροτικά προϊόντα, τα πλαστικά και «ό,τι χωρά το μυαλό». Ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Enterprise Greece τόνισε ταυτόχρονα πως περίπου οι μισοί επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Ελλάδας είναι από τη Βόρεια Ελλάδα: «πρόκειται μάλιστα για συμμετοχές από τομείς όπως π.χ υφάσματα, μεταλλικές κατασκευές και αλουμίνιο, που δεν είναι και πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό. Είναι κάτι εντυπωσιακό που δεν περιμέναμε».
 
Οι ομάδες των επιχειρηματιών θα μεταβούν στα Σκόπια μετά από κατηγοριοποίηση που θα γίνει από το Enterprise Greece, ούτως ώστε να γίνουν πιο παραγωγικές οι συναντήσεις με τους αντίστοιχους επιχειρηματίες της Βόρειας Μακεδονίας και αν έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα. «Στόχος είναι να παρακολουθήσουμε και μετέπειτα το αποτέλεσμα των συναντήσεων, ώστε να διευκολύνουμε στο μέγιστο το επιχειρείν. Οι πληροφορίες ανεβάζουν στους 90 τους συμμετέχοντες από τη γειτονική χώρα μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οπότε και μιλάμε για 200 και πλέον άτομα που θα βρεθούν σε ένα χώρο» όπως εξήγησε ο Γ. Στεργιούλης.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, μερικοί από τους επιχειρηματίες που αναμένεται να ταξιδέψουν στη Βόρεια Μακεδονία δίπλα στον πρωθυπουργό:
 

  • Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)
  • Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
  • Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
  • Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
  • Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
  • Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
  • Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
  • Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
  • Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου
  • Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (αγροτοδιατροφικός τομέας)
  • Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
  • Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος της
  • Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια κατασκευές)
  • Γ. Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
  • Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
  • Χριστίνα-Άντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco ΑΕ (βιομηχανία τροφίμων)
  • Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων).
  • Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων Τιτάν
  • Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
  • Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ
  • Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (μάρμαρα γρανίτες)
  • Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)

 
Σε γενικότερο επίπεδο, ο Γ.Στεργιούλης τόνισε πως σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων, και παρά τη μεγάλη αύξηση των εμπορικών συναλλαγών που το 2018 παρουσίασαν αύξηση περίπου 20%, θα παίξει το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό κλίμα: «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις ανακοινώσεις των δύο πρωθυπουργών. Βλέπουμε πλέον μπροστά, υπάρχουν πράγματα που ταλανίζουν τις εμπορικές σχέσεις. Κοιτάμε μπροστά, πιστεύουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα ωφεληθεί από την ευκαιρία. Ζητήματα όπως η διπλή φορολόγηση, οι διευκολύνσεις είναι στο τραπέζι, στην ατζέντα, περιμένουμε να δούμε τι θα εξαγγελθεί, για να μπορέσουμε να προσανατολίσουμε τους επιχειρηματίες μας ώστε να διευκολυνθούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε.
 
Ένα από τα θέματα, όπως ανέφερε ο Γ. Στεργιούλης, που έθεσε η χώρα και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα. «Μπορεί όλοι στην Ελλάδα να γκρινιάζουμε σε σχέση με τη γραφειοκρατία, παρόλα αυτά σε σχέση με τις γειτονικές χώρες είμαστε πολλά, πολλά σκαλοπάτια επάνω» εξήγησε.
 

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης

 
Σημείωσε δε πως πως το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών φτάνει τα 700 και πλέον εκατομμύρια. «Πρόκειται για ένα μεγάλο νούμερο, πλεονέκτημα της χώρας μας, ενώ το πλεόνασμα για την Ελλάδα είναι της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ» εξήγησε και ερωτηθείς σχετικά έδωσε και τη στόχευση για το προσεχές μέλλον.
 
«Πού μπορούμε να φτάσουμε; Το εμπορικό ισοζύγιο με την Κύπρο είναι περίπου δύο δισ. ευρώ. Να φτάσουμε εκεί. Τα περιθώρια που έχουμε και σε επίπεδο οργάνωσης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι μεγάλα» τόνισε ο Γ. Στεργιούλης.
 
Στον συνολικό, τέλος, σχεδιασμό των μελλοντικών εξελίξεων, ο Γ. Στεργιούλης τοποθέτησε τη Θεσσαλονίκη σε έναν κεντρικό ρόλο: «(Η Θεσσαλονίκη) θα ωφεληθεί τα μέγιστα από αυτές τις δραστηριότητες. Η Θεσσαλονίκη είναι στρατηγικός σχεδιασμός να αποτελέσει το κέντρο από το οποίο όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν. Είτε επειδή είναι στο σταυροδρόμι της μεταφοράς προϊόντων είτε επειδή (η πόλη) έχει τα logistics, διαθέτει όμως και μια δυναμική, μια παραγωγική δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία το λογικό είναι φυσικές αγορές να είναι και οι διπλανές αγορές» εξήγησε.
 
«Προσπαθούμε να την κάνουμε ένα κέντρο, ένα hub, το οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για όλη τη βαλκανική δραστηριότητα. Θέματα όπως η υψηλή τεχνολογία, η Έκθεση (σ.σ Helexpo ΔΕΘ), αλλά και συνέδρια, επιχειρηματικές αποστολές που θα γίνονται, θα γίνονται με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό προωθούμε» κατέληξε ο επικεφαλής του Enterprise Greece.