Το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, παραδόθηκε απόψε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν ως προς τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας και κατέθεσαν τις δικές τους γνώμες και θέσεις που συνοδεύουν το τελικό κείμενο.
 
Κατά την ψηφοφορία επί της πορισματικής εισήγησης της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και δύο βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».
 
Υπερψηφίστηκε επίσης από όλα τα μέλη της Εξεταστικής πλην του κόμματος της ΝΔ, η πρόταση της πλειοψηφίας να σταλεί ως έχει το τελικό κείμενο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.

Εντάσεις και διαφωνίες

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι το μόνιμο αφήγημά τους είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στη χώρα.

«Οι ίδιοι οι μάρτυρες που κλήθηκαν στην Εξεταστική, τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη μίλησαν για παθογένειες του συστήματος δανειοδότησης, για τεράστια φούσκα και πάρτι που γινόταν στο παρελθόν και καλείται σήμερα ο ελληνικός λαός να πληρώσει τις ζημιές. Κανένας δεν άκουσε κάτι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ; Η Ζήμενς, ο Κοσκωτάς, ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος είναι του ΣΥΡΙΖΑ; …Έρχεστε με θράσος να πείτε ότι δεν υπήρξε διαπλοκή; Υπάρχουν όμως ευθύνες και θα πληρωθούν. Κάποια στιγμή έρχεται η Νέμεσις και δεν θα γλιτώσετε…» ; ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σ. Λάππας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Σ. Λάππα αποδεικνύει την ένδεια των επιχειρημάτων της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι μετά από εννιά μήνες εργασιών της Εξεταστικής το συμπέρασμα της πλειοψηφίας είναι ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα ούτε προέκυψε ότι οι δανειοδοτήσεις των κομμάτων έγιναν με ειδικούς όρους ή παράνομους τρόπους.

«Αυτό που προέκυψε είναι ότι υπάρχει το τρίγωνο διαπλοκής αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε ότι για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου ή παράνομες πράξεις οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική αρχή.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι μετά από εννιά μήνες έρευνα, αποδείχτηκε «φιάσκο το τρίγωνο της διαπλοκής ενώ κατηγόρησε τον κ. Λάππα πως με όσα υποστηρίζει, «δεν ρίχνει φως στο σκοτάδι αλλά σκιές».

Υποστήριξε ακόμα ότι «η μοναδική ομολογημένη περίπτωση πολιτικής παρέμβασης για τη δανειοδότηση Μέσου Ενημέρωσης, έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ για την εφημερίδα «Αυγή».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης τονίζοντας ότι αυτό που εξέτασαν τα μέλη της Επιτροπής είναι παρανυχίδα του προβλήματος των δανειοδοτήσεων.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «υπάρχουν βεβαίως πολιτικές ευθύνες για ευνοϊκή χρηματοδότηση και σε ΝΔ και σε ΠΑΣΟΚ με όρους που διευκόλυναν τη δράση τους να δώσουν εκλογικές μάχες υπονομεύοντας έτσι το γράμμα του συντάγματος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης καυτηρίασε την αδυναμία των κομμάτων να εκδώσουν ένα κοινό πόρισμα, σημείωσε ότι «οι ευθύνες ποτέ δεν είναι ίδιες» ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει μια αντίληψη υποκρισίας της πολιτικής εξουσίας σε ότι αφορά την διαπλοκή που κάνει ότι δεν συνέβη τίποτα ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα».

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι είναι και τα δύο κόμματα της διαπλοκής, ενώ υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός 'Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν το εξιλαστήριο θύμα στην υπόθεση των εξοπλιστικών.

«Διαπλοκή υπήρχε και υπάρχει. Όμως περιοριζόμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ και αντίστοιχα η ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ. Το έγκλημα δεν το βλέπουμε όμως, και με αυτή τη μέθοδο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι η απαξίωση όλου του πολιτικού συστήματος», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα της Επιτροπής: