Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία διευρύνονται οι κατηγορίες, που δικαιούνται μετεγγραφή μεταξύ ομοειδών τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ
Τη διεύρυνση του δικαιώματος σε κατηγορίες πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Έτσι, εκτός από τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις ειδικές κατηγορίες, που προβλέπει ο νόμος 4264, δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) αποκτούν επισήμως και οι φοιτητές στις οικογένειες των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 9.000 ευρώ.
Με βάση αυτό το κριτήριο, ωστόσο, ο αριθμός των επιτυχόντων, που θα δικαιούνται μετεγγραφής, δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 10% του συνολικού αριθμού των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποδοχής.
Σε περίπτωση που το ποσοστό των δικαιούχων ξεπερνά το 10%, τότε ως κριτήριο για την μετεγγραφή θα λαμβάνεται ο βαθμός εισαγωγής και μόνον.
Σημειώνεται ότι και φέτος οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με την υποβολή της αίτησης σε δύο τμήματα που αντιστοιχούν στο τμήμα που εισήχθησαν στις εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012, ενώ η μεταφορά θέσης αρχίζει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.
Η διεύρυνση του δικαιώματος μετεγγραφής είχε συναντήσει τις επιφυλάξεις των αρχών των ιδρυμάτων, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα προκληθεί συμφόρηση στις σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων και αντιστοίχως «ερημοποίηση» των ιδρυμάτων της περιφέρειας. Τελικά, όμως, επιτεύχθηκε συμφωνία κατά τις επαφές που είχε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ τις προηγούμενες μέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, το γραφειοκρατικό βάρος της μετεγγραφής περνά πλέον από τα ιδρύματα στο υπουργείο Παιδείας.
Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ενώ η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου.