Υπέρ του κατεπείγοντος ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ η Ένωση Κεντρώων απουσίαζε.

Αντιδράσεις κατά τη συζήτηση


Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος τόνισε πως «αν το 1 δισ. ευρώ δεν εκταμιευθεί πριν από την 1-1-2016, επιστρέφει στον ESM και μετά πρέπει οι χώρες να ξαναπάνε στα κοινοβούλιά τους» ενώ συμπλήρωσε ότι το ποσό πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τέλος της εβδομάδος, γιατί μετά κλείνει η Κομισιόν.
 
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική έκθεση», που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, ενώ «για τον ΑΔΜΗΕ η συζήτηση του καλοκαιριού ήταν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταθέσει ένα πλαίσιο πώς μπορεί να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ενέργεια χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Το σχέδιο έχει κατατεθεί όπου ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στον δημόσιο χώρο, γίνεται πιο δημόσιος στην αρχή. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτση θέλησε να πάρει τον λόγο και ο υπουργός Οικονομικών του απάντησε: «Απαντώ σε βουλευτή και με διακόπτετε; Είστε αγενής. Απλώς είστε αγενής».
 
«Τεκμαίρω από αυτά που ειπώθηκαν ότι υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση για την εκταμίευση της δόσης και τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων. Οι ενστάσεις εγείρονται για μία σειρά από συμπληρωματικά θέματα: το ΕΣΠΑ, τις συμβάσεις για τις εθνικές οδούς και για δύο θέματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων», τόνισε ο κ. Σταθάκης.
 
Ο υπουργός Οικονομίας συνέχισε λέγοντας ότι «Όλοι ξέρετε ότι είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, από το παλαιό ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτό δημιουργεί μία ροή νομοθετημάτων. Η νομοθεσία που εισάγουμε αφορά τους ενδιάμεσους φορείς και τρόπους επίλυσης διαχειριστικών προβλημάτων. Όλοι ξέρετε ότι οι συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία».

 
Με την πρόταση για το κατεπείγον τάχθηκε υπέρ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος που είπε ότι «κατεπειγόντως θα πρέπει ο ελληνικός λαός να ακούσει αλήθειες» και ότι «πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και σταθερότητα στην αγορά». 
 

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την κατάργηση της ηλεκτρονικής υποχρέωσης καταγραφής των δημοσίων συμβάσεων, για μειώσεις μισθών, για χρήματα για τους εργολάβους μέσω τροποποιήσεων συμβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, για την διαχείριση ή πώληση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων, διατάξεις για το ΕΣΠΑ και άλλες διατάξεις.

Μπορείτε εδώ να δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα σχολιασμένο παράγραφο-παράγραφο.