Συμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και αρχικά σχεδιαζόταν να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, τελικά αποφασίστηκε αυτή να περιορισθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, και πάντως εντός του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής (1,75% του ΑΕΠ). Το βλέμμα της κυβέρνησης βρίσκεται στο 2018 όπου ελπίζει ότι η μνημονιακή πρόβλεψη για 3,5% θα μειωθεί κατά τουλάχιστον μία μονάδα.
 
Το προσχέδιο θα προβλέπει, επίσης, τη χορήγηση ποσού 670 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεκταθεί από την 1η Ιανουαρίου σε όλους τους νομούς της χώρας και θα καλύψει συνολικά 267.000 αδύναμα νοικοκυριά.

Το κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να εξεταστεί από τις Βρυξέλλες, να γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις και στο τέλος να προκύψει το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να καλύψει τα 3 δισ. ευρώ των μέτρων του 2017 που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το χαράτσι 26,9% στους αυτασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ, την νέα περικοπή στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από το προνοιακό και ασφαλιστικό σύστημα για τη χρηματοδότηση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», αλλά και μία φοροθύελλα στα τέλη στην σταθερή τηλεφωνία, στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ, αλλά και με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά της άγονης γραμμής.
 
Παράλληλα, στηρίζεται σε μια φιλόδοξη πρόβλεψη γιατί το πρώτο εξάμηνο η ύφεση φτάνει περίπου στο 1% του ΑΕΠ, δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ, ούτε για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, καθώς το 2017 θα είναι μια χρονιά με αυξημένη επιβάρυνση και γιατί πλέον δημοσιοποιούνται πολύ πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις.

Παράλληλα αναμένεται η πρόβλεψη για το 2018, καθώς το πρόγραμμα ζητεί 3,5% και η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για ένα πλεόνασμα κοντά στο 2% έως 2,5% του ΑΕΠ.