Σύμφωνα με το ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα, «ένα από αυτά εντοπίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ – ΦΕΚ Α΄145, 30/9/2019), η οποία τροποποιεί διάταξη του νόμου του ν. 4062/2012 για το Ελληνικό, σε σχέση με το καθεστώς και το χρόνο απόδοσης των κοινόχρηστων, κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας χώρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο κηρυγμένος και οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Κοσμα!»

Η Κίνηση θυμίζει πως, «όπως διατυπώθηκε στο ΠΔ έγκρισης του ΣΟΑ Ελληνικού, «Το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων». Μάλιστα, επειδή κατ’ αποτέλεσμα ο παραπάνω αρχαιολογικός χώρος αποτελεί αδόμητη ζώνη, σχεδιάστηκε και συμπεριελήφθηκε στους κοινόχρηστους χώρους».

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΥΠ.ΠΟ, «υτό που ίσχυε μέχρι τις 30/9  ήταν πως μόλις έβγαινε η  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) έγκρισης των πολεοδομικών μελετών, οι κοινόχρηστοι χώροι θα αποδίδονταν σε κοινή χρήση διά του οριζομένου φορέα διαχείρισής τους (άρθ 3. ν. 4062/2012 «από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, οι κοινόχρηστοι χώροι περιέρχονται σε κοινή χρήση, χωρίς να απαιτείται ρητή παραίτηση των κυρίων των ακινήτων από την κυριότητα, νομή και κατοχή τους»). Μάλιστα στον ν. 4549/2018, προβλέφθηκε πως η διαχείριση, διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση των χώρων αυτών ανατίθεται σε συγκεκριμένο Φορέα, που σε μεγάλο ποσοστό απαρτίζεται από τους γειτονικούς Δήμους της περιοχής.

Με την κατεπείγουσα τροποποίηση που επιχειρεί η ΠΝΠ, η παραπάνω διάταξη τροποποιείται ως εξής: «Οι καθοριζόμενοι στις πολεοδομικές μελέτες κοινόχρηστοι χώροι παραμένουν στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της Ελληνικό Α.Ε., έως την παράδοσή τους στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων του άρθρου 1 του ν. 4549/2018 (Α` 105), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ιδίου ως άνω νόμου, οπότε και περιέρχονται σε κοινή χρήση».

Αυτό σημαίνει ότι αναβάλλεται αορίστως η απόδοση των κοινόχρηστων χώρων στον Φορέα Διαχείρισης προς κοινή χρήση, εφόσον αποσυνδέεται από το χρονικό ορόσημο της ημερομηνίας έκδοσης της ΚΥΑ πολεοδομικών ζωνών. Η υλοποίησή της, μάλιστα, δεν συνδέεται με κανένα χρονικό σημείο (π.χ. έως την αγοραπωλησία των μετοχών ή έως τη μεταβίβαση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων), αλλά αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας! Η διαχείριση εξακολουθεί να ασκείται από την Ελληνικό Α.Ε., ακόμη και όταν τις μετοχές της θα έχει αγοράσει στο σύνολό τους η επενδύτρια εταιρεία Lamda Development, οπότε και θα ασκείται πλέον από την τελευταία.

Δε χρειάζεται να πούμε πως αυτή η ρύθμιση είναι εντελώς αδιανόητη! Παραβιάζει όχι μόνο το ΠΔ έγκρισης του ΣΟΑ, αλλά και τον αρχαιολογικό νόμο, στον οποίο προβλέπεται ρητά ότι ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, ανήκει στην κυριότητα του Δημοσίου και η διαχείρισή του ασκείται αποκλειστικά από το Δημόσιο.

Το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται βήμα βήμα στο Ελληνικό, σε βάρος των ανθρώπων και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, δεν έχει τέλος. Σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, μαζί με ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες, για να το τερματίσουμε οριστικά!»