«Πώς θα ανιχνευθεί το αντιγόνο με τα σελφ τεστ ανιχνεύοντάς το στο χιλιοστό και στην εξωτερική πλευρά της μύτης; Είναι σκάνδαλο και ξεπερνά την επιστήμη της Βιοπαθολογίας. Από την άνοιξη ζητούσαμε την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ και τώρα μοιράζουνε 25 rapid test που έχουνε κολλήσει απέξω στα κουτιά ελληνικές οδηγίες και μέσα μπορεί κανείς να δει τις οδηγίες της πολυεθνικής που αναφέρουν ότι χρειάζεται ρινοφαρυγγικό δείγμα. Γιατί κοροϊδεύουνε πάλι τον Έλληνα πολίτη;» δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας και ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας, Χρυσούλα Νικολάου, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» την Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη διάθεση «δωρεάν τεστ» και την προώθηση των επίμαχων «self tests» για αυτοδιάγνωση, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής έσπευσε να εξηγήσει, όχι μόνο πως είναι λάθος μία τέτοια διαδικασία, αλλά και πως εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για τον πληθυσμό.

Όπως τόνιζαν τότε, θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει η δωρεάν διάθεση αυτών των τεστ να γίνει μέσω επισήμων δομών, όπως τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ, τα ΠΕΔΥ και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια, ώστε οι έλεγχοι αυτοί να γίνονται όπως πρέπει, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, και έπειτα να μπορούν να δηλωθούν τα αποτελέσματα στο Εθνικό Μητρώο Covid για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας.

Σήμερα, στις παραπάνω φωνές προστίθεται και αυτή της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας, τονίζοντας πως «η χρησιμότητα του γρήγορου τεστ ανίχνευσης αντιγόνου είναι στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων για να μπορούν γρήγορα έως ότου βγει το μοριακό αποτέλεσμα να ξέρουν αν είναι θετικοί οι συμπτωματικοί ασθενείς», υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους διασποράς που ενέχει η διαδικασία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης, Χρ. Νικολάου, οι βιοπαθολόγοι ζητούν εδώ και καιρό τη διάθεση των rapid tests στα μικροβιολογικά εργαστήρια για να γίνουν σωστά και υπεύθυνα οι έλεγχοι, ενώ η ίδια χαρακτηρίζει τη διενέργεια rapid tests από τον ΕΟΔΥ ως «σόου στις πλατείες», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «τα συγκεκριμένα τεστ δεν ανιχνεύουν τον ιό σε 7 στους 10 ασυμπτωματικούς ασθενείς με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό άνθρωποι που βγήκαν αρνητικοί».