Τη σύμβαση που υπεγράφη με την Κομισιόν στις 27 Αυγούστου 2020, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, λίγες ώρες αφού η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αύξησε την πίεση στην εταιρεία για την απόφασή της να μειώσει τη διανομή εμβολίων στην ΕΕ.
Ευρωπαϊκές απειλές και γερμανικές αμφιβολίες γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Κομισιόν, «καλωσορίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τα Εμβόλια». Αναφέρει ακόμα ότι «η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων που αγοράζονται σε επίπεδο Ε.Ε.»
Η Επιτροπή σημειώνει παράλληλα ότι ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει σύντομα όλα τα συμβόλαια για συμφωνίες προαγοράς που έχουν συναφθεί με φαρμακευτικές εταιρείες, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της CureVac.
Τα θολά σημεία του συμβολαίου
Από το αρχικό έγγραφο αποσιωπάται το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και το κόστος αυτών. Από την άλλη, η Κομισιόν δικαιώνεται στο επιχείρημά της ότι η AstraZeneca είχε δεσμευθεί ρητά να παραδώσει τα εμβόλια στα κράτη μέλη. Βέβαια οι αναφορές είναι κάπως θολές, καθώς το συμβόλαιο αναφέρεται πολλές φορές σε «βέλτιστες δικαιολογημένες και λογικές προσπάθειες» και όχι κάτι πιο δεσμευτικό.
Μάλιστα, στο συμβόλαιο η Κομισιόν σημειώνει ότι η σύμβαση διασφαλίζει την απαίτηση για παραγωγή στα τέσσερα εργοστάσια (2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 το Βέλγιο και 1 τη Γερμανία) σε Ευρωπαϊκό έδαφος.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση αναφέρει ότι «στο πλαίσιο αυτής της αύξησης (της παραγγελίας της ΕΕ), η AstraZeneca έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τις καλύτερες λογικές προσπάθειές της (όπως ορίζονται παρακάτω) για να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, χωρίς κέρδος και καμία απώλεια για την AstraZeneca, με το συνολικό κόστος που επί του παρόντος εκτιμάται ότι είναι ΧΧΧΧ Ευρώ για διανομή εντός της ΕΕ (οι «αρχικές δόσεις της Ευρώπης»), με δυνατότητα στην Επιτροπή, ενεργώντας εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών μελών, να παραγγείλει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις (οι «προαιρετικές δόσεις»)».
Σχετικά με τα λογοκριμένα σημεία, όπως μεταδίδει το avgi.gr, μερικά από αυτά αναφέρουν:
(Σημείο 7.4) Το σύνολο του «κόστους των προϊόντων» (εμβολίων) εκτιμάται στα 870 εκατομμύρια ευρώ. Εάν το τελικό τίμημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβεί το 20% αυτού, η AstraZeneca θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.
(Σημείο 7.7) Η AstraZeneca μπορεί να σταματήσει την παράδοση εμβολίων αν κάποιο κράτος – μέλος ή και η Κομισιόν καθυστερήσουν την καταβολή των δόσεων του τιμήματος για 20 ημέρες.
(7.2 )(b) Η Κομισιόν θα πληρώσει τη δεύτερη δόση της πληρωμής της, εντός 20 ημερών από τη στιγμή κατά την οποία η AstraZeneca θα παρουσιάσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι εξαντλήθηκαν οι πόροι της πρώτης δόσης και υπάρχει πρόοδος στην παραγωγή των εμβολίων.
(7.3) Τα κράτη – μέλη θα πληρώσουν τα κόστη συσκευασίας, φύλαξης και διανομής του εμβολίου.
(9) Η AstraZeneca θα παραδώσει τις συμφωνημένες Επιπλέον Δόσεις στο Κόστος παραγωγής των αγαθών έως την 1η Ιουλίου 2021, εκτός από την περίπτωση όπου η AstraZeneca εκτιμήσει, καλή τη πίστη, ότι η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει έως την 1η Ιουλίου 2021
(11.1) Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η AstraZeneca έχει προϋπάρχουσες υποχρεώσεις προς τρίτους, και συγκεκριμένα προς εργολάβους παρασκευής των προϊόντων της και κατόχους πατεντών.
«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο της εταιρείας
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε πριν από λίγο το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID – 19. Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω της έλλειψης δεδομένων σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι σε ηλικιωμένους, δήλωσε η επιτροπή εμβολίων της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το Reuters.