Την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας όπου αυτή έχει καταργηθεί αλλά και την κατεύθυνση κονδυλίων προερχομένων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας φαίνεται πως δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ, ο Τ. Θεοδωρικάκος εξήρε τη συμβολή της δημοτικής αστυνομίας στη τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και σημείωσε πως το ΥΠΕΣ, προκειμένου να διευκολύνει το ελεγκτικό έργο, έχει έρθει σε συνεννόηση με τους Δήμους, ούτως ώστε ακόμα και διοικητικό προσωπικό να αξιοποιείται για ορισμένες εκ των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας για να μπορούν οι τελευταίοι να πραγματοποιούν απρόσκοπτα περισσότερους ελέγχους.
Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τις αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία «προτεραιότητα» και για τον λόγο αυτό «κεφάλαιο» της Δημοτικής Αστυνομίας, βρίσκεται μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει το υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, τα κονδύλια που αναμένεται να λάβει το υπουργείο από το Ταμείο, πρόκειται να κατευθυνθούν για τη δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνομικών.
«Δεν μπορείς να επιβάλεις πολιτικές χωρίς αυτή την υπηρεσία»
Από πλευράς του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπστεργίου, έσπευσε να συγχαρεί το υπουργείο, το σχέδιο του οποίου ισχυρίστηκε ότι είναι «σε θετική κατεύθυνση». Όπως είπε, μιλώντας στο «iefimerida.gr», «σήμερα δημοτική αστυνομία έχουν μόνο 100 από τους 332 δήμους της χώρας. Ουσιαστικά 232 δήμοι δεν έχουν δημοτική αστυνομία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Καλαμαριάς, των 100.000 κατοίκων, που δεν έχει αυτή την υπηρεσία», είπε και πρόσθεσε ότι «όταν επανιδρύθηκε η δημοτική αστυνομία ζήτησαν να επιστρέψουν στους οργανισμούς πολύ λίγα άτομα. Κάποιοι δήμαρχοι, τότε, όταν είδαν ότι έχουν για παράδειγμα μόνο 4 άτομα στη διάθεσή τους, είπαν ότι δεν είναι δυνατό να “τρέξει” η δημοτική αστυνομία με τόσο λίγο προσωπικό».
Επίσης ο Δ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχει δήμος, ακόμα και ο πιο μικρός και ο πιο νησιωτικός, χωρίς δημοτική αστυνομία. Δεν μπορείς να επιβάλεις πολιτικές, να ελέγξεις τον δήμο σου χωρίς αυτή την υπηρεσία», είπε χαρακτηριστικά αναφορικά με τα όσα θα κληθεί να πράξει η δημοτική αστυνομία.
«Είναι καίριας σημασίας να προβλέπονται οι διαδικασίες προσλήψεων»
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστήριξε πως πρέπει να επανεκκινήσει γη διαδικασία των προσλήψεων. Σύμφωνα με τον Δ. Παπαστεργίου, «η δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντική. Στο παρελθόν, μετά την πρόσληψη, οι δημοτικοί αστυνομικοί πήγαιναν στην Κοζάνη για 7μηνη εκπαίδευση, μετά για πρακτική στην ΕΛ.ΑΣ και μετά σε εμάς, στους δήμους».
Επίσης συμπλήρωσε πως «τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η σχολή έκλεισε με συνέπεια να μη μπορούν να διοριστούν νέοι δημοτικοί αστυνομικοί. Είναι καίριας σημασίας να προβλέπεται στο νέο σχέδιο τόσο ο τρόπος εκπαίδευσης όσο και οι διαδικασίες προσλήψεων».