Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως απάντηση πρόβαλε την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για «λάσπη» και «συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στη διαδικασία. Το ΥΠΕΞ, χθες υποστήριξε ψευδώς ότι δεν είχε την αρμοδιότητα να ελέγχει τις μεταφράσεις και ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη στους «συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές» καθώς όπως είπε η μεταφραστική υπηρεσία είχε καταργηθεί.

Τα ψέματα του ΥΠΕΞ αποκάλυψε με δήλωσή της στο avgi.gr η μεταφράστρια του εγγράφου, Δέσποινα Καρατζά, η οποία επεσήμανε ότι στην μετάφραση που παρέδωσε υπήρχαν και τα ονόματα ενώ η Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠ.ΕΞ καταργήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021, πολύ αργότερα από την περίοδο που έγινε η μετάφραση του εγγράφου του FBI.

Ο Γιάννης Οικονόμου προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι διωκόμενοι για τις αποκαλύψεις τους στο σκάνδαλο Novartis, Ελένη Τουλουπάκη, Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννα Παπαδάκου, προσπαθούν να δημιουργήσουν θόρυβο και εντυπώσεις όσο πλησιάζει η ώρα της δικαστικής κρίσης. Μάλιστα, τους κατηγόρησε για μια ακόμα φορά ως πρωταγωνιστές στην ενορχήστρωση της «σκευωρίας Novartis».

Στο θέμα της παραποίησης του εγγράφου επανήλθε με ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο διευθυντής του avgi.gr Νίκος Σβέρκος σε εκπομπή του ΑΝΤ1 με την ερώτηση εάν φαίνεται περίεργο στην κυβέρνηση το ότι μεταφράστηκε επισήμως ένα επίσημο έγγραφο του FBI και αφαιρέθηκαν τα ονόματα πολιτικών που υποδεικνύονταν ότι δωροδοκήθηκα. «Η υπόθεση να ψαχτεί να δούμε τι λένε τα εμπλεκόμενα πρόσωπα», ψέλλισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και λίγο μετά η συζήτηση έκλεισε.