Συνεχίζοντας τους πανηγυρισμούς για τη διαχείριση της κυβέρνησης του στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία και την τριτολογία του στη Βουλή προχώρησε σε χυδαίες αναφορές και συγκρίσεις με το Μάτι, επιχειρώντας να απαντήσει στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής για την φετινή αντιπυρική περίοδο ήταν καλύτερη από άλλες χρονιές, εργαλειοποιώντας εκ νέου την τραγωδία στο Μάτι. «Μετατρέψαμε την Πολιτική Προστασία από μια αδρανή υπηρεσία σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προσωπικό προϋπολογισμό και σχέδιο. Ας θυμηθούν όσοι μπορούν το όνομα του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά. Δεν το θυμάμαι προσωπικά, ούτε και η πλειοψηφία των βουλευτών» σημείωσε για να προσθέσει «ενεργοποιήθηκε το 112 μετά την τραυματική εμπειρία του 2018».

Όσον αφορά τη δήλωση του Φάνου Σπανού ότι «υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης», επέλεξε να διαβάσει τη δήλωση με την οποία την ανακάλεσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας.

«Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να απαντήσει στην αντιπολίτευση που τον κατηγόρησε για «υποκριτική» συγγνώμη.  «Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πώς θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί» δε δίστασε να πει, υποστηρίζοντας ότι «ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση». «Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο και όσον αφορά την τεράστια φυσική καταστροφή που είχαμε αυτό το καλοκαίρι, και ότι απέτυχε μόνο «γιατί πέρασε μόνο κάτω από τον υψηλό πήχη που η ίδια είχε θέσει».

Αναφορικά με το αίτημα από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αναδάσωση ο πρωθυπουργός είπε: «Μην περιμένει κανείς να υπάρχει αναδάσωση πεντακοσίων ή επτακοσίων ή οκτακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων», προσθέτοντας πως αναφέρεται «στις εκτάσεις στις οποίες κάηκαν οι οποίες είναι δασικές». Διότι, όπως υποστήριξε, «από το ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες στρέμματα που εκτιμούμε ότι έχουν καεί, προφανώς δεν είναι όλα δάση».

Επιχειρώντας να απαντήσει στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΜέΡΑ25 ο Κ. Μητσοτάκης είπε για το θέμα των ανεμογεννητριών ότι χωρίς την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, δεν μπορούμε να πετύχουμε στον προκαθορισμένο χρόνο μηδενικούς ρύπους και ότι δεν θα τοποθετηθούν σε περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους ή όπου θα μπορούσε να διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον. Υποστήριξε ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν μόνο μέσα στη θάλασσα, όπως πρότεινε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, καθώς υπάρχουν μεγάλα βάθη στα ελληνικά νερά και για τον λόγο αυτό υπάρχει σχέδιο για πλωτές ανεμογεννήτριες, παρά το γεγονός όπως είπε ότι «είναι πολύ πιο ακριβές».

«Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα χωρίς τη συμμετοχή του αέρα και του ηλίου στο ενεργειακό μας μίγμα» ανέφερε. «Σήμερα έχουμε γύρω στα 2 μιση χιλιάδες MW ανεμογεννήτριες και θα πρέπει να φτάσουμε περίπου στα 7 χιλιάδες με βάση το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτές οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μπουν κάπου. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πού θα μπουν και με ποιους κανόνες».

Τέλος, όσον αφορά τις αλλαγές χρήσεων, είπε ότι αυτές δεν συνδέονται με τις ανεμογεννήτριες και ισχυρίστηκε ότι τα δάση δεν απειλούνται από αυτούς που θέλουν τις ανεμογεννήτριες, αλλά από αυτούς που δεν τις θέλουν.