Το δημοσίευμα αφορά το περιβόητο «σπίτι του Βολταίρου» και τις πηγές της χρηματοδότησης της αγοράς του από την εταιρεία στην οποία η Μ. Γκραμπόφσκι κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο, κατά την περίοδο που κατά τον τον Κ. Μητσοτάκη, το ζευγάρι βρισκόταν σε διαδικασία διαζυγίου και έτσι ο ίδιος κατέθεσε δήλωση περιουσιακής κατάστασης χωρίς να συμπεριλάβει τη σύζυγό του. Τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας προέρχονται από έγγραφα που φέρεται να κατέθεσε η σύζυγος του πρωθυπουργού σε δίκη εναντίον του Documento.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα, την ίδια ημέρα που ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, στις 30 Ιουνίου του 2006, η Μ. Γκραμπόφσκι προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας SCI Personal Ventures στο Παρίσι, στην οποία η ίδια κατείχε ποσοστό 95% και ο ετεροθαλής αδελφός της, Γιώργος Παπαζήσης το υπόλοιπο 5%, με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Ιουλίου, η εταιρεία εμφανίζεται να αγοράζει από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Pierre Cardin το εν λόγω ακίνητο, έναντι ποσού ύψους περί τα 1,5 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους φόρους και τα λοιπά έξοδα φτάνουν τα 1,62 εκατ. ευρώ. Από αυτά, όπως αναφέρεται, τα 900.000 ευρώ προήλθαν από δανεισμό της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 725.000 ευρώ φέρονται να δόθηκαν μετρητά «από ίδια κεφάλαια» της εταιρείας.

Από τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, εύλογα προκύπτει το ερώτημα για την πηγή προέλευσης των χρημάτων από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, καθώς κατά τη σύστασή της μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, το μετοχικό κεφάλαιό της ήταν 10.000 ευρώ.

Τα ερωτήματα αυξάνουν καθώς υπογραμμίζεται πως κατά τη δήλωση πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη αναφέρεται πως η σύζυγός του είναι μέτοχος της εν λόγω γαλλικής εταιρείας κατά 95%, την οποία αναφέρει ως «ιδιοκτήτρια διαμερίσματος επιφανείας 92 τμ με αποθήκη και γκαράζ» με πηγή προέλευσης «δάνειο», παρότι ο δανεισμός αφορούσε τα 900.000 ευρώ από το συνολικό ποσό.

Ακόμη, από το δημοσίευμα προκύπτουν ερωτήματα και για τις φορολογικές και νομικές φορολογικές αρχές, αφού όπως τονίζεται, η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη, κατέληξε σε «παραγραφή», χωρίς να εξετάσει το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος που δεν παραγράφεται. Το δημοσίευμα κατονομάζει συγκεκριμένους ελεγκτές του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που φέρονται να πραγματοποίησαν τους σχετικούς ελέγχους, απευθύνοντας τους ερωτήματα, τόσο για το γεγονός πως στο πόρισμά τους εξέφεραν άποψη για υπόθεση «που έχει παραγραφεί» και παραμένει ανέλεγκτη, όσο και για το γεγονός πως κατά το πόρισμά τους συγχέουν την Μ. Γκραμπόφσκι ως φυσικό πρόσωπο και την εταιρεία της.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.