Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το «Βήμα», στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας δημιουργήθηκε το καλοκαίρι ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο. Αυτό πρακτικά δημιούργησε δύο «παράλληλα» συστήματα καταγραφής κρουσμάτων, με παλινωδίες όπως το ότι ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία» , το συγκεκριμένο «παράλληλο»  σύστημα, έχει στηθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με ιδιωτική εταιρεία, με το συγκεκριμένο σύστημα, να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία.

Kαι οι δύο εφημερίδες αναφέρουν ότι αυτό το παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ είναι σοβαρή εστία εντάσεων μεταξύ των Τσιόδρα και Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και των Κικίλια – Αρκουμανέα από την άλλη, καθώς η μη έγκαιρη καταγραφή των πραγματικών δεδομένων φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, για τις συνεδριάσεις της οποίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πρακτικά, έχει οδηγηθεί σε λάθος αποφάσεις και σε καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Με απλά λόγια, όπως εξηγεί άρθρο στο in.gr , Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν στα χέρια τους στοιχεία που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα ως προς την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, ειδικά σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, γειτονιές της Αττικής κ.λπ.

Καθυστέρηση που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Κυριακος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι «πέσαμε έξω», μιλώντας στη Βουλή.

Mάλιστα το «Βήμα» κάνει λόγο για «κοκτέιλ λαθών» στη διαχείριση της πανδημίας, με σειρά ρεπορτάζ για την εφιαλτική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, που ξεπερνάει την υπόθεση του ΕΟΔΥ:

 

Το «Βήμα» επίσης τονίζει ότι γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα. Αναφέρει μάλιστα ότι όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής. Το θέμα έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η εφημερίδα σημειώνει: «Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση των κρουσμάτων».

Από τα τέλη Αυγούστου επίσης, έχει εκφραστεί δημόσια η δυσαρέσκεια των επιστημόνων με τα κακής ποιότητας στοιχεία του ΕΟΔΥ. Σε ένα ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που είχε επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες Λοιμωξιολόγων για τα λάθη του καλοκαιριού, σημειώνεται:

Δεν έλειψαν και κάποια παρατράγουδα με τον ΕΟΔΥ. Οπως οι ανακοινώσεις για τα «αυτοβούλως προσερχόμενα κρούσματα», όρο που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ότι θα χρησιμοποιηθεί και ουδέποτε είχαν συζητήσει. Συχνά η επιτροπή δεν είχε στα χέρια της επικαιροποιημένα δεδομένα για τα κρούσματα και την κατανομή τους ανά την επικράτεια. Τους ζητούσαν, δηλαδή, να προτείνουν λύσεις χωρίς να έχουν σαφή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Γνωμοδότηση στα τυφλά…

Πρέκυψαν όμως και ζητήματα επιστημονικής φύσεως, όπως η κακή, μερικές φορές, ποιότητα των στοιχείων που τους παρείχε ο ΕΟΔΥ. Η εμμονή του να κρατηθεί χαμηλός ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, ο περίφημος R0, επίσης προκάλεσε δυσθυμία σε πολλούς. «Στις 28 Ιουλίου μας ενημέρωσαν ότι ο R0 ήταν πολύ χαμηλός, μόλις 0,41. Αυτό μας δημιούργησε έναν εύλογο εφησυχασμό, ότι όλα πάνε καλά, ότι η επιδημία σβήνει, ενώ στην πραγματικότητα η πορεία ήταν επικίνδυνα ανοδική», αναφέρει ένας εκ των ειδικών.

H απάντηση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση το πρωί της Κυριακής, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους είναι «άριστη», ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί διπλού τρόπου καταγραφής κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τέτοια σενάρια «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές». Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, «συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ΕΟΔΥ επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κοροναϊού, με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών. Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη».

Σε αυτό το πλαίσιο καταλήγει στα εξής:

  1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
  2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
  3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ.

«Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων» κλείνει η ανακοίνωση.

Η παρουσίαση του ΕΟΔΥ από Κικίλια – Αρκουμανέα την Τετάρτη

Κικίλιας: Μία συνέντευξη κατώτερη των περιστάσεων - Επιστήμη & Ζωή - Ειδήσεις - Νέα

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι σε μία κίνηση που προκάλεσε ερωτηματικά, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την Τετάρτη κατά την παρουσία του στην ενημέρωση για τον κορονοϊό κι έχοντας στο πλαί του τον Πρόεδρο του Οργανισμού και επιλογή του, Πέτρο Αρκουμανέα. αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του ΕΟΔΥ, κάνοντας, ίσως για πρώτη φορά, μία αναλυτικά παρουσίαση του οργανισμού προς τους πολίτες. ΟΚικίλιας επεσήμανε ότι «είναι ένα παράδειγμα ενός κομματιού του Δημοσίου που πραγματικά φαίνεται σε καιρούς κρίσης το πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να παίξει στην υπηρεσία του πολίτη σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία». Σκοπός του ΕΟΔΥ, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Ο ΕΟΔΥ εκδίδει οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι στόχος του «είναι η ανίχνευση και η ανάλυση και νεοεμφανιζόμενων απειλών». «Τι κάνει επιστημονικά ο ΕΟΔΥ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Κικίλιας για να απαντήσει ότι «διερευνά κρούσματα, συντάσσει προληπτικά μοντέλα και παρέχει επιστημονικές συμβουλές. Είναι πολύ σημαντικό να έχει έναν βραχίονα άμεσης παρέμβασης στη δημόσια Υγεία».

«Η περίθαλψη είναι τα νοσοκομεία μας, είναι τα κέντρα Υγείας μας, είναι εκεί που νοσηλεύουμε τους ασθενείς μας. Το κομμάτι της δημόσιας Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό αποδείχθηκε εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης» σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε «άρα λοιπόν, επιδημιολογικές καμπύλες, ανάλυση δεδομένων και εκτίμηση κινδύνου είναι μεταξύ των καθηκόντων του ΕΟΔΥ». Στη συνέχεια παρουσιάσε αναλυτικά τις δράσεις του Οργανισμού.

ΚΙΝΑΛ: Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους

«Από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της Κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο.

Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα έγιναν λάθη και παραλείψεις από αρμόδιους παράγοντες για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα δημοσιεύματα το Μέγαρο Μαξίμου «δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας, ότι τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα».

«Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα!

Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν», τονίζει .