Συνεχίζεται για έκτη μέρα η εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, με στόχο να αφανίσει τις δυνάμεις των Κούρδων μαχητών. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Αljazeera, οι Σύροι σύμμαχοι των τουρκικών δυνάμεων ξεκίνησαν τις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στην πόλη Μανμπίτζ, που είναι στρατηγικής σημασίας για αυτούς.

Από το βράδυ της Δευτέρας, οι συριακές δυνάμεις αναπτύσσονται κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη. Συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι κάποιες από τις δυνάμεις του Άσαντ έχουν ήδη μπει στην πόλη, ενώ την ώρα που τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως οι τουρκικές δυνάμεις προσέγγιζαν τα περίχωρά της πόλης.

Συμφωνία των Κούρδων μαχητών με τον Άσαντ κατά της τουρκικής εισβολής

Αναιμική αντίδραση από ΗΠΑ και ΕΕ

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής ομιλίας που είχε με τον Τραμπ.

«Ο πρόεδρος εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι. Οι ΗΠΑ δεν άναψαν ποτέ το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στην Τουρκία», ανέφερε ο Πενς. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για νέες οικονομικές, και όχι μόνo, κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται τα υπουργεία -και προσωπικά οι υπουργοί- Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής.

Άμεσο τερματισμό της εισβολής στη Συρία ζήτησε η Μέρκελ από Ερντογάν

Με καθυστέρηση ημερών και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και τις διαμαρτυρίες σε ευρωπαϊκές πόλεις κατά της τουρκικής εισβολής, η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την «κοινή πλεύση» που παρατηρήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε πως το γεγονός ότι δε λήφθηκε μια απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο  κατά της Τουρκίας οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους, που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, αν και υπάρχει η δέσμευση της επιβολής τους.

Το ΝΑΤΟ συστήνει «αυτοσυγκράτηση» και η Τουρκία ζητά τη στήριξη του

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, Τούρκος αξιωματούχος αποδοκίμασε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκαθαρίσει αν τάσσεται υπέρ των συμμάχων του ή υπέρ των τρομοκρατών.

«Εμείς ως Τουρκία αναμέναμε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να σταθούν δίπλα μας και να πάρουν θέση απέναντι στους τρομοκράτες (σ.σ. εννοεί του Κούρδους μαχητές). Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι κάποιοι από αυτούς τάχθηκαν υπέρ των τρομοκρατών. Ρωτάμε λοιπόν ξεκάθαρα το ΝΑΤΟ: Σύμμαχος σας είναι η Τουρκία ή οι τρομοκρατικές οργανώσεις;».

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» και δεν αποδοκίμασε την τουρκική εισβολή, παρά το ότι μετά την εισβολή έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άμαχοι , ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί λόγω των επιθέσεων και αναζητούν καταφύγιο.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητά το ΝΑΤΟ για τις δολοφονίες και τον εκτοπισμό αμάχων στη Συρία

«Πρέπει να υπογραμμίσω τη σημασία της αυτοσυγκράτησης ώστε να αποφύγουμε ακόμη μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο, διότι κανείς δεν θέλει να δει νέες ροές μεταναστών. Και γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει υποστηρίξει τόσο σθεναρά τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Συρία. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουμε δει, αλλά έχουμε ακόμα να διανύσουμε πολύ δρόμο ώστε να βρούμε βιώσιμη και ανθεκτική πολιτική λύση για τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις που αντιμετωπίζουμε στη Συρία γενικότερα, αλλά και στη βόρεια Συρία ειδικότερα.

Το ΝΑΤΟ βοηθάει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Φυσικά το ΝΑΤΟ δεν είναι η μόνη απάντηση στις προκλήσεις αλλά είναι μέρος της απάντησης. Εκείνο που κάνουμε είναι τμηματικά να αντιμετωπίσουμε τις πηγές του προβλήματος, βοηθώντας χώρες όπως το Αφγανιστάν. Ξέρετε ότι πολλοί από τους πρόσφυγες που φθάνουν ώς τις ακτές του Αιγαίου έρχονται από το Αφγανιστάν. Με την παρουσία μας στο Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράκ βοηθάμε στη σταθεροποίησή τους αλλά και στη μείωση των προσφυγικών ροών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. Σύρων προσφύγων. Κανένας άλλος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν φιλοξενεί περισσότερους από την Τουρκία. Οπότε είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε».