Η έρευνα της Forensic Architecture, που δημοσιεύτηκε σήμερα και καλύπτει τα ημερολογιακά έτη από τον Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο 2022, αποκαλύπτει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες το αβυσσαλέο έγκλημα των παράνομων επαναπροωθήσεων. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε την πιο κάτω επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, «χωρίς βέβαια να περιμένει απάντηση, δεδομένης της περιφρόνησης του κ. Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο και στην Ώρα του Πρωθυπουργού» όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25. 

«Θα συνεχίσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύδει πως η κυβέρνησή του επιδίδεται σε θανάσιμες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο σήμερα που νέα, αδιαμφισβήτητη έκθεση της Forensic Architecture καταγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ούτε μία, ούτε δύο αλλά 1018 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων μόνο για την περίοδο 3/20 με 3/22 – συμπεριλαμβανόμενων και περιπτώσεων με ανθρώπινα θύματα που μόνο εγκληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν; Ή μήπως ήρθε η ώρα να πάψει να διασύρει την χώρα ζητώντας συγγνώμη από την Διεθνή Κοινότητα;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η σημερινή έκθεση της Forensic Architecture αποκαλύπτει, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες, τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο: 1018 μόνο την περίοδο Μαρτίου 2020-Μαρτίου 2022 με θύματα 27.464 συνανθρώπους μας των οποίων τα δικαιώματα, που τους εξασφαλίζει σαφώς το Διεθνές Δίκαιο, καταπάτησαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η FRONTEX κατ’ εντολή της κυβέρνησής σας και της ΕΕ αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων ανατριχιαστικών στοιχείων, η εν λόγω έκθεση καταδεικνύει:

  • 26 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου η Ελληνική Ακτοφυλακή έριξε ανθρώπους στη θάλασσα, δύο εκ των οποίων δεμένους με χειροπέδες!
  • Μαρτυρίες ξυλοδαρμών, κατασχέσεων των λιγοστών υπαρχόντων τους, και βίαιη επιβίβαση τους σε βάρκες χωρίς μηχανές που προωθήθηκαν, όπως-όπως, προς τις τουρκικές ακτές χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση ότι δεν θα βούλιαζαν στη μέση της θάλασσας.
  • Συγκεκριμένη περίπτωση τέτοιας βίαιης επαναπροώθησης όπου 11 άτομα πνίγηκαν και άλλα 4 αγνοούνται
  • 3 περιπτώσεις όπου οι επαναπροωθήσεις έγιναν υπό το βλέμμα του πληρώματος του Γερμανικού Πολεμικού Πλοίου FGS Berlin.

Σας ρωτώ:

  • Πώς απαντάτε στην Διεθνή Αμνηστία και συγκεκριμένα στην κα Μιλένα Μαρίν (υπεύθυνη του Εργαστήριου Τεκμηρίωσης Κρίσεων της διεθνούς οργάνωσης) η οποία δήλωσε ότι «η συστηματική και διαδεδομένη φύση της θανάσιμης πρακτικής των επαναπροωθήσεων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη»;
  • Θα καταφύγετε άλλη μια φορά σε διάψευση που στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης θα ερμηνευτεί ως επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα τον συνεχιζόμενο διασυρμό της χώρας και την απώλεια ερεισμάτων μεταξύ των πολιτών του κόσμου που διαπνέονται από τις αρχές του Ανθρωπισμού; ».