Μάλιστα η UNESCO προτίθεται να στείλει το επόμενο διάστημα κλιμάκιο για τη διενέργεια αυτοψίας στα έργα της Ακρόπολης για τις ίδιες τις παρεμβάσεις που με τις ευλογίες της κ. Μενδώνη, όσο και από τη συστηματική της προσπάθεια να τις εμφανίσει ως σύμφωνες με τα όσα ορίζει η Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.
«Το υπουργείο Πολιτισμού πορεύεται σε ολισθηρό δρόμο» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «η επιλογή της πολιτικής του ηγεσίας να μην απαντήσει δημόσια στις αποκαλύψεις αυτές, επιβεβαιώνει τη δυσανεξία της κ. Μενδώνη στις έννοιες της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να απαντήσει με επίσημο τρόπο και να κοινοποιήσει τα σχετικά έγγραφα που αφορούν αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τη Λίνα Μενδώνη αν αληθεύει ότι η UNESCO θα στείλει κλιμάκιο. Παράλληλα ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή η αλληλογραφία του ΥΠΠΟΑ με το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν την ενημέρωση και τη συνεργασία –όπως επικαλείται η Υπουργός- που έχει το ΥΠΠΟΑ με την UNESCO για τα εν λόγω έργα.
Αναλυτικά η ερώτηση των 44 βουλευτών:
Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: Κλιμάκιο της UNESCO αναλαμβάνει εποπτεία των εργασιών «ανάπλασης» στην Ακρόπολη
Το περασμένο Ιούνιο, σε επίκαιρη ερώτηση της Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά την πρόσφατη “ανάπλαση” της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού μεταξύ άλλων είχε δηλώσει: «σε όλα τα έργα που υλοποιούνται στο μνημείο έχουν τηρηθεί και τηρούνται από τη χώρα μας όλες οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO».
Τον επόμενο μήνα (Ιούλιος 2021) σε ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου Μάλκολμ Μπράμπαντ, στο PBS των ΗΠΑ που κατέγραφε δυσαρέσκεια της UNESCO για τις τσιμεντένιες διαστρώσεις στην Ακρόπολη, η κα. Μενδώνη δήλωνε: «Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ και της Τομεάρχου Πολιτισμού του δεν έχει τέλος. Διασύρουν διεθνώς τη χώρα χρησιμοποιώντας ψεύδη και κατασκευασμένες “ειδήσεις”. Χρησιμοποιούν το όνομα της UNESCO για να στηρίξουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικής ηγεσίας, είναι σε συνεχή συνεργασία με την UNESCO, για όλα τα θέματα που αφορούν στα εγγεγραμμένα μνημεία της χώρας μας στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης και της Ακροπόλεως».
Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, η Εφημερίδα των Συντακτών (31.3.2022) αποκαλύπτει πως η UNESCO αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη ανταποκρινόμενη στο αίτημα για διενέργεια αυτοψίας. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, δηλαδή το ΥΠΠΟΑ, έχει ήδη ενημερωθεί. Συγκεκριμένα, στην απάντηση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Centre – WHC), σε επιστολή επιφανών πανεπιστημιακών, επαγγελματιών και πολιτών, αποκαλύπτεται ότι το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, συντονιστής της UNESCO για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Παγκόσμια Κληρονομιά των εγγεγραμμένων μνημείων, δεν είχε ενημερωθεί για τα έργα.
Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ έσπευσε και πάλι εκ των υστέρων να απαντήσει όχι όμως δημόσια – ως όφειλε – ότι η πρωτοβουλία της UNESCO για την αποστολή κλιμακίου στην Ακρόπολη, πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του ΥΠΠΟΑ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1) Αληθεύει ότι η UNESCO θα στείλει κλιμάκιο κατόπιν αιτήματος του ΥΠΠΟΑ, όπως επικαλείται σε απάντηση που έστειλε στην Εφημερίδα των Συντακτών; Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε η εν λόγω απάντηση; Γιατί αποκρύπτονται τόσο σημαντικές ενέργειες –αν αληθεύουν-από τον ελληνικό λαό;
2) Το κλιμάκιο της UNESCO θα εποπτεύσει τα έργα «ανάπλασης» που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Ακρόπολη ή θα αναλάβει και την εποπτεία των έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν και έχουν ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης;
Αιτούμαστε όπως κατατεθούν:
Στη Βουλή η αλληλογραφία του ΥΠΠΟΑ με το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν την ενημέρωση και τη συνεργασία –όπως επικαλείται η Υπουργός- που έχει το ΥΠΠΟΑ με την UNESCO για τα εν λόγω έργα.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεΐμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία