Την Τρίτη, τελευταία ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2021 αναμένεται η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς και του Πρωθυπουργού, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, με έντονη αντιπαράθεση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Μία διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε συνθήκες πανδημίας, με παρουσία μέχρι 50 βουλευτών στην αίθουσα, ενώ με αντίστοιχο τρόπο θα γίνει η ψηφοφορία, με ηλεκτρονικό τρόπο και με επιστολική ψήφο.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αλλά και μετά την έναρξη της συζήτησης, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης έχει τεθεί ο σχεδιασμός για τον τομέα της Υγείας και τις περιορισμένες δαπάνες που διατίθενται, παρά την έκτακτη υγειονομική κατάσταση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Με «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης πως το υπουργείο Υγείας «θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί» εμφανίστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας καταβάλλοντας προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρωτοφανή μείωση των δαπανών στην Υγεία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως η κριτική της βασίζεται σε στοιχεία της περασμένης Άνοιξης, και πως τώρα πια δεν είμαστε η δεύτερη χειρότερη χώρα σε δαπάνες, αλλά έχουμε βελτιωθεί κατά έξι θέσεις.
«Σας προϊδεάζω ότι ούτε αυτό θα συμβεί, διότι υπάρχουν και επιπλέον πόροι από το αποθεματικό, που κατευθύνονται από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Υγείας είναι 783 εκ. από το αποθεματικό, εκτός Προϋπολογισμού, και τα σχετικά στοιχεία τα καταθέτουμε στη Βουλή με πλήρη διαφάνεια», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Στην αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ, ο Χ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών εκθέσεων που το αποδεικνύουν, αλλά και αναλυτικούς πίνακες ανά νομό, για το πόσα χρήματα κατευθύνθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού και άλλα.
Όσο για την κριτική ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι λιγότερα από αυτά της Ευρώπης, ο Χρ. Σταϊκούρας κατέθεσε συγκριτικούς πίνακες «τι κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη στα δημοσιονομικά μέτρα». Προανήγγειλε μάλιστα για τη βασική του ομιλία, την ερχόμενη Τρίτη, να αναφερθεί στους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που θα δημοσιευθούν μεθαύριο και θα αναλύουν τα σχετικά στοιχεία ανά χώρα. Αναφορικά με τους πίνακες που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση για τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των Ελλήνων, είπε ότι ο ίδιος δίνει στη Βουλή όλη τη μελέτη της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας. Πράγματι, υπάρχουν σημαντικές απώλειες για τα εργατικά εισοδήματα, πριν την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων, και είναι λογική η μείωση των εισοδημάτων για χώρες που εξαρτώνται από την εστίαση και τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον όμως ξεκινά από τη σελίδα 9 της μελέτης, που αξιολογεί τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης. Εκεί καταρρίπτεται το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να καλύψουμε όλα τα εισοδήματα των εργαζομένων, καθώς «καμία χώρα δεν το κάνει» υποστήριξε, ενώ υποστήριξε πως «έχουμε την τρίτη καλύτερη επίδοση κάλυψης εισοδημάτων των χαμηλόμισθων στην Ευρώπη».
«Τα οκτώ ψέματα του κ. Σταϊκούρα»
Στην αντεπίθεση, έπειτα από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, πέρασε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κοινή δήλωση με την τομεάρχη Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγορώντας τον για τουλάχιστον οκτώ ψέματα, και παραθέτοντας τις δικές τους αλήθειες.
Αναλυτικά, «στη χθεσινή του σύντομη τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας πρόλαβε να εκστομίσει τουλάχιστον 8 ψέματα:
Ψέμα 1: Οι δαπάνες που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για την πανδημία ανέρχονται σε 24 δισ. ή 13 δισ.
Αλήθεια: Οι κρατικές δαπάνες για την πανδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου ανέρχονται σε μόλις 6,7 δισ., εκ των οποίων τα 3,1 είναι δάνεια. Το επιβεβαιώνει ευθέως η εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αλχημεία 1η. Όταν λέει 24 δισ. ο κ. Σταϊκούρας αθροίζει δαπάνες με άλλα μέτρα όπως οι αναβολές πληρωμών αλλά και τραπεζικά δάνεια και τη μόχλευση, για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το ζήτημα όμως είναι πόσα χρήματα πραγματικά πηγαίνουν στον κόσμο.
Αλχημεία 2η. Όταν λέει 13 δισ. ο κ. Σταϊκούρας αθροίζει στις κρατικές δαπάνες τα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ.Ψέμα 2: Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σχέση με το 2014
Αλήθεια: Επί ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν από 4,5% ΑΕΠ που ήταν το 2014, σε 5,1 % ΑΕΠ, αύξηση περίπου 1 δισ.
Εξάλλου πώς θα μπορούσαν να μην έχουν αυξηθεί οι δαπάνες όταν επί ΣΥΡΙΖΑ:
– καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι και οι πρόσφυγες από το ΕΣΥ
– άνοιξαν 127 νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας
– δημιουργήθηκαν 120 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ
– έγιναν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και πάνω από 10.000 προσλήψεις συμβασιούχων.
Είναι η ΝΔ που εν μέσω πανδημίας μειώνει τις δαπάνες για την υγεία για το 2021 κατά 572 εκατ.Ψέμα 3: Η ΝΔ αύξησε κατά 786 εκατ. τις δαπάνες για την Υγεία λόγω της πανδημίας
Αλήθεια: Το σύνολο της επιπλέον ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο δημόσιο σύστημα υγείας για το 2020 θα είναι κάτω από 400 εκατ. Η λαθροχειρία της ΝΔ είναι ότι αθροίζει στις επιπλέον δαπάνες τις ασφαλιστικές εισφορές των αναστολών εργασίας. Η χώρα είναι 8η από το τέλος στην Ευρώπη στις δαπάνες υγείας για την πανδημία, με όλες τις χώρες που είναι σε χαμηλότερη θέση από εμάς να έχουν πολύ παλαιότερα στοιχεία (ΟΟΣΑ). Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είμαστε στον πάτο της Ευρώπης στις δαπάνες υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Ψέμα 4: Η ανεργία μειώθηκε στη χώρα εν μέσω πανδημίας
Αλήθεια: Οι εργαζόμενοι στη χώρα μειώθηκαν. Το φετινό 11μηνο είναι το χειρότερο για την απασχόληση από το 2012. Οι νέες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 40.500. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή καταγράφονται ως εργαζόμενοι.
Αλχημεία: Από το Σεπτέμβρη του 2019 στο Σεπτέμβρη του 2020 αυξήθηκαν σημαντικά οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν αναζητούν εργασία ενώ πριν αναζητούσαν. Αυτό πιθανώς έδωσε το πάτημα στη λαθροχειρία και τα δημιουργικά μαθηματικά του κ. Σταϊκούρα.Ψέμα 5: Καμία χώρα στην ΕΕ δεν προχωρά σε αναπλήρωση του μισθού των εργαζομένων όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλήθεια: Το κράτος αναπληρώνει το μισθό των εργαζομένων στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%.Ψέμα 6: Οι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα είχαν την Τρίτη μεγαλύτερη προστασία στο εισόδημά τους σε όλη την Ευρώπη χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης.
Αλήθεια: 1. Οι εργαζόμενοι στην χώρα μας υφίστανται την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος -ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη μείωση από εμάς έχουν μόνο η Κροατία και η Κύπρος. (Eurostat). 2. Συνολικά οι πολίτες στη χώρα μας βιώνουν τη 2η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη. 3. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν τη 2η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.Ψέμα 7: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε ποτέ τους στόχους
Αλήθεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους, κλείνοντας τις αξιολογήσεις, γι’ αυτό και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα θέτοντας το τέλος των μνημονίων. Προφανώς μπερδεύεται ο κ. Σταϊκούρας με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία αξιολόγηση, βύθισε την χώρα πιο βαθιά στα μνημόνια, παρέδωσε ένα πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτροχιασμένο, ενώ παράλληλα είχε βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, είχε εκτινάξει την ανεργία και είχε ισοπεδώσει μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα.Ψέμα 8 και το καλύτερο: Σε επίπεδο ενιαμήνου 2020 η εικόνα της Ελλάδος είναι καλύτερη από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο
Αλήθεια: Η ύφεση στην Ελλάδα το 9μηνο είναι 8,5% ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 7,5%, γεγονός που μας έφερε στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρώπη.Το εξωφρενικό είναι ότι στο διάγραμμα που κατέθεσε ο κ. Σταικούρας χθες στη Βουλή αποτυπώνεται ακριβώς αυτό. Υπάρχουν 4 ενδεχόμενα:
1)Δεν διάβασε το διάγραμμα πριν το καταθέσει.
2)Το διάβασε και μπερδεύτηκε.
3)Το διάβασε και δεν το κατάλαβε γιατί δεν ξέρει τι σημαίνει καλύτερο όταν μιλάμε για ύφεση και νομίζει ότι όσο πιο μεγάλη είναι η ύφεση τόσο καλύτερα. Εκτός και αν πιστεύει ότι το -7,5% χειρότερο από το -8,5%, πράγμα που δεν θέλουμε να πιστέψουμε.
4)Σκόπιμα προσπαθεί να παραπλανήσει αυτούς που τον ακούν πιστεύοντας ότι δεν θα ασχοληθεί κανείς με αυτό που κατέθεσε. Αλλά τότε θα μιλάμε για παραποίηση των στοιχείων, πράγμα για το οποίο κατηγορούμε την κυβέρνηση εξαρχής.
Κανένα από τα 4 ενδεχόμενα δεν είναι θετικά για έναν Υπουργό Οικονομικών. Αλλά την επόμενη φορά που θα μπει στη βουλή θα πρέπει να ξεκινήσει την ομιλία του λέγοντας τι από τα 4 ισχύει».
«Χρονιά πρόκληση για ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2021» με σύστημα Πινοσέτ
Στην υπεράσπιση της «μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού συστήματος, που μέχρι το 2022 θα έχει μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρά την τεράστια αλλαγή κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, εξαντλήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου,
Ο ίδιος χαρακτήρισε «χρονιά πρόκληση για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης το 2021», ένα εμβληματικό όπως είπε έργο, με στόχο το νέο ασφαλιστικό ταμείο να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας. «Ούτε ένα ευρώ δεν δεσμεύεται στο προϋπολογισμό του 2021 για το ασφαλιστικό σύστημα. Το 2021 είναι χρονιά που σχεδιάζουμε και ψηφίζουμε ενώ το 2022 είναι το έτος της εφαρμογής», επεσήμανε ο Π. Τσακλόγλου.
Πασχίζοντας να υπερασπιστεί το αντικοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο ίδιος υποστήριξε πως η Πολιτεία πρέπει σήμερα να μεριμνήσει για τις επόμενες γενιές αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος στο ασφαλιστικό. Ακόμα, ο υφυπουργός σημείωσε πως η χώρας μας στάθηκε διπλά άτυχη με την πανδημία καθώς πέραν των υγειονομικών συνεπειών ήρθε σε χρονική περίοδο που όλοι οι διεθνείς οίκοι προέβλεπαν μεγάλη ανάπτυξη. «Είναι πιθανό ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο. Εύχομαι με τα εμβόλια να μπει τέλος στον εφιάλτη. Με τη συνετή διαχείριση των πόρων του ταμείου ανάπτυξης όμως, θα προχωρήσουμε σε αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος με περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερα εισοδήματα» πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός Εργασίας και το κεφαλαιοποιητικό του σύστημα δέχθηκαν σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, με τον Χρήστο Κατσώτη του ΚΚΕ να τονίζει «ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός που τσακίζει στη κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών». Για «προϋπολογισμό κενού περιεχομένου, απουσίας κοινωνικού προσώπου και παταγώδους αποτυχίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόκας, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι εμφανίζει μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
Μάχη για την Υγεία
Ο ειδικός εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι όταν αναφέρθηκε στην Υγεία «υπέπεσε σε δύο κατά συνθήκην ψεύδη: Το πρώτο, μας παρουσίασε ένα πίνακα για να υποστηρίξει ότι δεν ισχύει αυτό που λέμε, ότι δηλαδή είναι η Ελλάδα προτελευταία χώρα με βάση τον πίνακα του ΟΟΣΑ σε δαπάνες Υγείας αλλά έχει ανέβει 6 θέσεις. Όμως αυτή η άνοδος έχει παρουσιαστή σε αυτή την κλίμακα επειδή αυτές οι 6 χώρες δεν είχαν δώσει επικαιροποιημένα στοιχεία και ήταν οι δαπάνες που είχαν 3-4 μήνες πριν. Το δεύτερο, ο υπουργός μας είπε ότι μειώθηκαν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2014. Ανερυθρίαστο ψεύδος καθώς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι 2014 ήταν 8,088 δισ. ευρώ, το 2015 ανήλθαν σε 8,182 δισ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκαν σε 8,805 δισ ευρώ, ενώ όντως το 2017 και το 2018 υπήρξε μία μικρή κάμψη αλλά σαφέστατα βρισκόμαστε πάνω από το 2014».
Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους ισχυρισμούς της, υπενθυμίζοντας σημεία της πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα στο πεδίο της Υγειας, καταγγέλλοντας παράλληλα και το γεγονός πως σήμερα η χώρα μας βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στους μέσους ευρωπαϊκούς όρους για τις δαπάνες στην Υγεία.
«Το ερώτημα είναι όμως πως εάν οι δημόσιες δαπάνες επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν όπως ισχυρίζεστε μπορέσαμε και καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι και οι πρόσφυγες από το ΕΣΥ; Πώς ανοίξαμε 127 νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας; Πώς ανοίξαμε 120 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ; Πώς έγιναν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και πάνω από 10.000 προσλήψεις συμβασιούχων; Πώς ανοίξαμε το κλειστό νοσοκομείο των Πατησίων; Και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός του 2021 μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατ ευρώ, όταν η Ελλάδα ήδη υστερεί σε σχέση με τους μέσους όρους των δαπανών για την Υγεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ανδρ. Ξανθός.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε στον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας του ότι «το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μικρότερο ποσοστό δαπανών Υγείας επί του ΑΕΠ από ότι ήταν το 2014» και πρόσθεσε πως «οι δαπάνες έχουν πάντα σημασία από το που προέρχονται» Μάλιστα του ανέφερε τέσσερα συγκριτικά τέσσερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας το 2014 ήταν 4,750 δισ. ευρώ ενώ το 2018 ήταν 3,829 δισ. ευρώ. Επίσης του επισήμανε πως οι Εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης για την Υγεία , δήλωση αυτό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την Υγεία το 2014 ήταν 3,771 δισ ευρώ και το 2018 ανήλθαν σε 4,638 δισ. ευρώ Συνεπώς, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «κατά το κοινός, εσείς αυξήσατε τις εισφορές των ασφαλισμένων και όχι την δημόσια δαπάνη για την Υγεία».
Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός κάλεσε τον Ανδρέα Ξανθό να μην παρασύρεται στην μορφή της αντιπολίτευσης του υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ λέγοντά τους πως «εμείς στη ΝΔ πραγματικά σας σεβόμαστε και εάν παρασυρθεί τε δεν θα έχουμε πουθενά να στηριχθούμε στο ότι στο στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι» Τον κάλεσε να αφήσει την πληθωριστική πολιτική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακόμα καιόταν η κυβέρνηση προσλαμβάνει 7.000 στην Υγεία βγαίνει και ζητάει 15.000 προσλήψεις. Τα στοιχεία είπε δεν λένε ψέματα και δείχνουν ότι από το 2014 στο 2018 είχατε μείωση των δαπανών για την Υγεία και αυτό που αυξήσατε ήταν οι δαπάνες των νοικοκυριών για την Υγεία . Είχατε δημόσιες δαπάνες Υγείας ακόμα μικρότερες και από αυτές του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι δε προσλήψεις που κάνατε στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν σε επικουρικό προσωπικό και όχι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που σήμερα ζητάτε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε έντονο ύφος επανέλαβε πως «η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ δεν μας σέβονται και νομίζουν ότι μπορεί να λένε ότι θέλουν. Ο κ. Ανδρέας Ξανθός μίλησε με απόλυτους αριθμούς για τα χρήματα που ξόδευε τον κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας» και πρόσθεσε πως «αυτές οι 6 χώρες που λέτε ότι ξεπεράσαμε στον πίνακα του ΟΟΣΑ είχαν στοιχεία που αφορούσαν 2 και 3 μήνες παλαιότερους και όχι επικαιροποιημένα, άρα στην χειρότερη περίπτωση ή η Ελλάδα είναι πάλι προ τελευταία ή στην καλύτερη έχετε περάσει μια ή δύο χώρες.
Πυρά και για την Παιδεία
Νέες περικοπές για σχολεία και πανεπιστήμια που φέρνει ο προϋπολογισμός κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής και ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως «η πανδημία έδειξε τα όρια της θεολογίας της αγοράς»
«Αντί ο προϋπολογισμός να ενισχύει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, περικόπτει τους πόρους του. Αντί για σύγκλιση με την ΕΕ στους πόρους για την Παιδεία, νέα μείωση και απόκλιση» τόνισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «αντί ο προϋπολογισμός να ενισχύει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, περικόπτει τους πόρους του», και πως «αντί για σύγκλιση με την ΕΕ στους πόρους για την Παιδεία, νέα μείωση και απόκλιση».
«Οι πόροι που προβλέπονται στο τακτικό μέρος του προϋπολογισμού για την Παιδεία είναι μειωμένοι κατά 1,17%. Και αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα για την Παιδεία και τους νέους, με τις περικοπές να πλήττουν περισσότερο τα πανεπιστήμια, τα οποία θα πάρουν λιγότερα χρήματα από πέρσι για τα λειτουργικά τους έξοδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
«Η πανδημία έχει δείξει τα όρια της θεολογίας της αγοράς, του ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού. Ο ρόλος του δημοσίου στην παραγωγική ανασυγκρότηση -και του δημόσιου σχολείου στην εκπαίδευση- είναι κομβικός. Κάτι τέτοιο όμως το εχθρεύεται η πολιτική και η ιδεολογία της σημερινής κυβέρνησης» κατέληξε ο Ν. Φίλης.