Τροποποιημένο έφτασε στη Βουλή σήμερα Παρασκευή το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς επεξεργασία την προσεχή Τρίτη, με σκοπό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου. Ο λόγος για το «πακέτο» των αλλαγών στο ωράριο, τις υπερωρίες, τον συνδικαλιστικό νόμο, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και τις άδειες, το οποίο αναρτήθηκε στην πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης στις 13 Μαΐου.

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μία νέα διάταξη σχετικά με τις παράνομες απεργίες, τονίζοντας πως εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αλλαγές έρχονται και σε δύο ακόμα διατάξεις σχετικά με τις αποζημιώσεις απόλυσης, που φαίνεται πως οδεύουν προς απόσυρση. Συγκεκριμένα, δεν θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο η διάταξη περί καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης μέσα σε 4 μήνες, καθώς και η διάταξη που παρέχει το δικαίωμα στον εργοδότη να καταβάλλει μειωμένη κατά 10% αποζημίωση απόλυσης.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας επεσήμαναν την Πέμπτη με αφορμή τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επικείμενης πληρωμής των υπερωριών με ρεπό, πως πρόκειται για «fake news». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ήμερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.  Στην περίπτωση των υπερωριών, αναφέρεται πως το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο) και η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές παρεμβάσεις:

  •  Εισάγεται «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας»
  •  Συνίσταται η επιθεώρηση εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή
  • Προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης της εργασίας
  • Προτείνεται άδεια πατρότητας 14 μέρες
  • Εισάγονται ρυθμίσεις για την τηλεργασία
  • Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης.
  • Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και απασχολούμενων στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Προστίθενται επιπλέον εξαιρέσεις κλάδων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή
  • Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων ”Εργάνη”, e-ΕΦΚΑ, Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ.
  • Απαγορεύεται η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα
  • Προβλέπεται Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία για τους κλάδους κοινής ωφέλειας σε απεργία
  • Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων η συνδικαλιστική δράση.

Το εργασιακό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου, ενώ ο υπουργός Εργασίας επιμένει να χαρακτηρίζει «fake news» την πληρωμή υπερωριών με ρεπό, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα δικά του λεγόμενα. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους πειράζει να κουράζονται και θέλουν να δουλεύουν περισσότερο» είχε δηλώσει προκλητικά ο υπουργός Εργασίας. Σε ερώτημα για το αν δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για διατάξεις του σχεδίου, είχε απαντήσει «και καλά κάνουμε», επιμένοντας  μάλιστα στο κυνικό αφήγημα πως το αντάλλαγμα για τις υπερωρίες του εργαζόμενου είναι ρεπό και όχι χρήματα, παρουσιάζοντάς το ως κάτι θετικό.

Το απόγευμα της Τετάρτης, με ανακοίνωση του υπουργείου, ο Κ. Χατζηδάκης επιχείρησε να ανατρέψει τις ίδιες τις δικές του αναφορές των προηγούμενων ημερών, κατηγορώντας και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση για «ψευδείς ειδήσεις» για τα παραπάνω. Στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός ειρωνεύεται τις αντιδράσεις που έφεραν οι αναφορές του για «πληρωμή με ρεπό», χρεώνοντάς τες για μία ακόμα φορά αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, και παρουσιάζοντας μία μαγική εικόνα για το νομοσχέδιό του.

«Ανισότιμη η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου»

Πολλαπλές είναι οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο OPEN. Ο ίδιος τόνισε ότι μέσω της κατάργησης του 8ωρου πλήττονται η απασχόληση και το εργατικό εισόδημα, ενώ υπογράμμισε πως είναι πισωγύρισμα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ως αποτέλεσμα συνεννόησης ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη.

«Έωλο» χαρακτήρισε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται «κανονικά», τονίζοντας: «Μα πώς θα πληρώνονται κανονικά όταν από οκτώ ώρες θα δουλεύει κάποιος δέκα ώρες και αυτές τις δύο επιπλέον δεν θα τις αμείβεται, αλλά θα συμψηφίζονται κάποια στιγμή μετά από μήνες, όταν η επιχείρηση δεν θα έχει ανάγκη από την οκτάωρη εργασία του εργαζόμενου;». Μάλιστα επισήμανε τον ανισομερή χαρακτήρα της ατομικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζόμενου-εργοδότη, σημειώνοντας πως «αυτή η σχέση είναι ανισότιμη, ετεροβαρής έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι τα ζητήματα της διευθέτησης του χρόνου δεν θα αποτυπώνονται μέσα από μια συλλογική διαπραγμάτευση, η οποία θα καταλήγει σε μία Συλλογική Σύμβαση ανάμεσα στο συνδικάτο, στο σωματείο των εργαζομένων και την επιχείρηση, την εργοδοσία, αλλά θα γίνονται σε ατομική βάση».

«Φανταστείτε, λοιπόν, ένα νέο παιδί το οποίο δουλεύει “part time”, έναν νέο εργαζόμενο ή ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας, που από μόνος του -όταν θα τρέμουν τα πόδια του μπροστά στον εργοδότη- θα πηγαίνει να συζητάει για το αν θα καθίσει Δευτέρα με Πέμπτη στην εργασία και Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή θα φύγει για να πάει ένα ταξίδι στις Κυκλάδες. Μα τι πράγματα είναι αυτά; Ποιον κοροϊδεύουν;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας συνεννόησης ανάμεσα στον εργαζόμενο από μόνον του, να αποτυπώνεται σε μια ατομική εργασιακή Σύμβαση. «Αυτό μας γυρνάει πολύ πίσω. Τίποτα από αυτά που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι δεν θα τα είχαν κάνει σε ατομική βάση. Είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό θέλει να χτυπήσει η κυβέρνηση. Και το έκανε και την περίοδο των μνημονίων, του πρώτου και του δεύτερου, όπου ουσιαστικά έβαλαν στον “πάγο” τις συλλογικές συμβάσεις» σχολίασε.

«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν». Με αυτήν τη φράση του Μενέλαου Λουντέμη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για καθημερινή παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Επανέλαβε δε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει δεκάωρη εργασία με ατομική σύμβαση, μειώνει τις αποδοχές, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία.

Χατζηδάκης εναντίον Χατζηδάκη για fake news – Φάσκει και αντιφάσκει για πληρωμή υπερωριών με ρεπό αντί χρημάτων