Ερώτηση στη Βουλή έφτασε από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την απευθείας ανάθεση ύψους 59.300 ευρώ σε εταιρεία με στόχο να ενημερώσει τους Αφγανούς για τις διαδικασίες ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης των συμπατριωτών τους στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου που συνυπογράφουν 43 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζουν «ύποπτη την απευθείας ανάθεση του κ. Μηταράκη για έργο με ανύπαρκτο αντικείμενο». Η υπόθεση αφορά απευθείας ανάθεση ύψους 59.300 ευρώ για καμπάνια ενημέρωσης Αφγανών πολιτών σε μέσα του Αφγανιστάν σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών στην Ελλάδα. Κινούμενη σε μία αντιπροσφυγική ρότα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως στοχεύει να βομβαρδίσει τις νεότερες ηλικίες μέσω social media με μηνύματα και εικόνες αποτρεπτικές για μία πιθανή προσπάθεια μετανάστευσης προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αυτό επιδιώκεται με διαδικτυακά banner σε ηλεκτρονικά μέσα του Αφγανιστάν, διαφημιστικά βίντεο σε Facebook, Instagram, You Tube, Dailymotion, Google GDN κτλ. Παράλληλα, θα γίνουν και 4 διαφημιστικές καταχωρίσεις σε εφημερίδες του Αφγανιστάν.

Επικαλούμενοι ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή» τονίζουν ότι η εταιρεία που ανέλαβε την καμπάνια στο Αφγανιστάν, η Wearerecipe Α.Ε., συστάθηκε μόλις λίγες μέρες μετά την επανασύσταση του υπουργείου του κ. Μηταράκη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δύο από τους τρεις συμμετέχοντες στην υποτυπώδη διαδικασία είχαν μέτοχο την ίδια εταιρεία, την Communication Effect, ενώ ήταν και οι μόνες που κατέθεσαν και οικονομική προσφορά τελικά. Με τη διαφορά στις προσφορές να είναι μόλις 0,1% της μιας από την άλλη, ενώ η συνολική έκπτωση είναι της τάξης του 0,2%. H Wearerecipe και η Communication Effect φέρονται να έχουν αναλάβει σε 17 μήνες από διάφορους φορείς του Δημοσίου, με την ίδια διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, έργα συνολικού ύψους 280.000 ευρώ. Όπως μάλιστα αποκαλύπτεται, η δεύτερη εταιρεία έχει αναλάβει από διεθνή οργανισμό και την καμπάνια «Stop the Traffik», μια καμπάνια ενάντια στο trafficking. με στόχο την προστασία των προσφύγων από τους κινδύνους σωματεμπορίας, γεγονός που συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.