Στη Διακήρυξή του για την Ειρήνη που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής στο Πάρκο της Ειρήνης στην πόλη προς τιμήν όσων χάθηκαν στις 9 Αυγούστου του 1945, ο Τάουε δήλωσε ότι η στάση της κυβέρνησης για τα πυρηνικά όπλα είναι «ακατανόητη».
Στις 11.02 π.μ. οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και προσευχήθηκαν για όσους έχασαν τη ζωή τους λόγω της πυρηνικής επίθεσης. Οι ΗΠΑ έριξαν την πυρηνική βόμβα στο Ναγκασάκι τρεις ημέρες μετά την αντίστοιχη επίθεση στη Χιροσίμα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ως αποτέλεσμα της επίθεσης ανήλθε σε 150.000 στη Χιροσίμα και 75.000 στο Ναγκασάκι.
«Εδώ στη Χιροσίμα, ανανεώνω τον όρκο μου να κάνω τα πάντα για να καταφέρω έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά και αιώνια ειρήνη. Επίσης, προσεύχομαι για τη γαλήνη των θυμάτων της ατομικής βόμβας και τις οικογένειές τους, εκείνους που βρίσκονται σήμερα εδώ στην πόλη της Χιροσίμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε.
72 years after #Hiroshima, where is Japan’s commitment to end nuclear weapons? https://t.co/9cQH5C99LS pic.twitter.com/hsxCBAAoWc
— Greenpeace (@Greenpeace) August 6, 2017
«Η στάση της ιαπωνικής κυβέρνησης να μην συμμετέχει καν στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων είναι ακατανόητη για εμάς που ζούμε στις πόλεις που υπέφεραν από τις πυρηνικές βόμβες», δήλωσε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι. Παράλληλα, κάλεσε την Ιαπωνία να συμμετάσχει στη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Ο Τάουε δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα πρέπει να «διαβεβαιώσει τον κόσμο για την δέσμευσή της στον ειρηνιστικό χαρακτήρα του Συντάγματος της Ιαπωνίας, που αποκηρύσσει απερίφραστα τον πόλεμο».
Το σχόλιό του γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός Άμπε και το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην πρώτη ιστορικά, μεταπολεμική τροποποίηση της ειρηνιστικής πρόβλεψης του Συντάγματος, σε μια κίνηση που έχει αποδειχθεί πολιτικά και διεθνώς καθοριστική.