Η οργάνωση σημειώνει ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε πολύ εύκολα τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Λίγο αργότερα, ένα προεδρικό διάταγμα έθεσε την ΕΡΤ και το ΑΠΕ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνει η οργάνωση που προσθέτει ότι «απομένει να φανεί πώς αυτή η νέα διευθέτηση θα επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα».
Σε άλλους τομείς, προσθέτουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν τη δουλειά τους. Καταγράφονται τρία περιστατικά: «Ενας ρεπόρτερ που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έπεσε θύμα επίθεσης από την αστυνομία· ένας φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την εκκένωση κατάληψης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση· και τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Athens Voice βανδαλίστηκαν από αναρχική ομάδα».
Με αφορμή την παρουσίαση της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου για το 2020, ο Γενικός Γραμματέας του RSF Κριστόφ Ντελουάρ επισημαίνει ότι «η επιδημία αποτελεί μια ευκαιρία για τις χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης να εφαρμόσουν μια στρατηγική σοκ» ώστε να επιβάλλουν μέτρα που δεν θα μπορούσαν να υιοθετήσουν σε κανονικές συνθήκες. Τέτοιες πρακτικές υιοθετούνται ήδη στην Κίνα (177η) και το Ιράν (173ο, με πτώση τριών θέσεων), όπου τέθηκαν σε ισχύ διατάξεις μαζικής λογοκρισίας, αλλά και στην Ουγγαρία (89η θέση, με πτώση δύο θέσεων)όπου ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν πέρασε μία «νομοθεσία κορονοϊού», η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια για τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων.
Η ινφοδημία ,«η πανδημία των πληροφοριών σχετικά με την ασθένεια», αποτελεί πρόφαση για την υιοθέτηση καταπιεστικών νομοθεσιών, αποκάλυψε ο Ντελουάρ, υπογραμμίζοντας ότι η ανάμιξη προπαγάνδας, διαφήμισης, φημών και δημοσιογραφίας «αποσταθεροποιεί τις δημοκρατικές εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης». «Στρατοί κρατικών τρολ στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ χρησιμοποιούν το όπλο της πααπληροφόρησης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», καταγγέλουν οι RSF.
Η πανδημία επιδεινώνει επίσης την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο Τύπος: «Στη Λιβερία έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν παραδοσιακές εφημερίδες, ενώ στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στον Τύπο έχουν χάσει την δουλειά τους από την αρχή της κρίσης», εξηγεί ο Ντελουάρ.