Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Βαγγέλης Αποστολάκης συμμετείχε στις διμερείς εργασίες της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιέλαβαν την ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, τη διεθνή συνθήκη NF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty), τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στον αμυντικό τομέα καθώς και τις εξελίξεις στην επιχείρηση Resolute Support Mission (RSM) στο Αφγανιστάν.

Ο Β. Αποστολάκης επισήμανε μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις του στις θεματικές ενότητες της συνόδου ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη συμμαχία τόσο σε επίπεδο των αμυντικών δαπανών όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο ενίσχυσης της αποτροπής, με τη διάθεση μέσων και προσωπικού και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχηματισμού NATO Readiness Initiative (NRI).

Εν συνεχεία επισήμανε ότι βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση των στόχων της συμμαχίας είναι η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας. Παράλληλα τόνισε ότι είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας να παραμείνει η Ρωσία συνδεδεμένη με αυτήν, συμμορφούμενη με τις προβλέψεις της συνθήκης ΙΝF.

Έκρινε σκόπιμη την αναζωογόνηση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, μέσω και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τα προηγούμενα παρέχουν την ευκαιρία περαιτέρω προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου στην Ευρώπη. Σχετικά για τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών στο πεδίο του στρατιωτικού τομέα υποστήριξε ότι είναι επιτακτική η αυστηρή συμμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής ισχύος με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.

«Το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει αν η Ρωσία αψηφήσει το τελεσίγραφο που της έχει δοθεί»

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΝΑΤΟ ενέκρινε την Τετάρτη σειρά πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων για να αντιμετωπίσει την απειλή που αντιπροσωπεύουν κατ’ αυτό οι νέοι πύραυλοι 9M729 (SSC8 στη νατοϊκή ορολογία) που αναπτύσσει η Ρωσία «κατά παραβίαση» μιας συνθήκης του 1987, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οι χώρες του NATO θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα αλλά δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν νέους πυραύλους στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας, προσθέτοντας ότι «η αντίδρασή μας θα είναι αμυντική, μετρημένη και συντονισμένη», ενώ εξήγησε ότι σκοπός είναι η «αποτελεσματική, ασφαλής» αποτροπή, όχι μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Εγκρίθηκε μια γκάμα πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων, συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για να μην δημιουργήσει όπως εξήγησε προβλήματα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Διευκρίνισε ότι «τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο αν η Ρωσία αρνηθεί να επιστρέψει στην τήρηση (σ.σ. της INF) με τρόπο καθαρό και επαληθεύσιμο».

Το NATO απαιτεί η Ρωσία -η οποία αντιτείνει πως τηρεί απαρέγκλιτα τη συνθήκη- να καταστρέψει το νέο πυραυλικό σύστημα πριν από τη 2η μέρα του Αυγούστου. Οι νέοι πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και το Σύμφωνο θεωρεί πως απειλούν ευρωπαϊκές πόλεις, κατά παραβίαση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που υπέγραψαν το 1987 οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση, διάδοχη της οποίας θεωρείται η Ρωσία.

Η συνθήκη απαγόρευσε τους πυραύλους επιφανείας που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κι έχουν δραστικό βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.550 χιλιομέτρων. Η διμερής συμφωνία επέτρεψε να εξαλειφθεί η απειλή των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων Κρουζ των ρωσικών και των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων (SS20 και Pershing αντιστοίχως) που ήταν ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη. Θεωρείται ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Γηραιάς Ηπείρου.

«Φανήκαμε υπομονετικοί, αλλά η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει αυτά τα όπλα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτοί οι πύραυλοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν», επέμεινε. Οι ΗΠΑ έχουν αναγγείλει την απόφασή τους να αποσυρθούν από την INF, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι αρνείται να την τηρήσει. «Το τέλος της συνθήκης INF θα γίνει πραγματικότητα τη 2α Αυγούστου», θύμισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία έχει μπροστά της μια απλή επιλογή, δηλαδή είτε εκτελεί κι εγκαταλείπει το πυραυλικό της σύστημα, ή συνεχίζει την επιθετική και ανεύθυνη συμπεριφορά της» ανέφερε ο Στόλτενμπεργ.

«Το σημαντικότερο είναι η ενότητα στο NATO», δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως είναι προς «το κοινό μας συμφέρον» η Ρωσία να επιστρέψει στην τήρηση της INF.

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ότι παραβίασε την INF αναπτύσσοντας το πυραυλικό σύστημα αυτό, που διαβεβαιώνει ότι έχει δραστικό βεληνεκές 480 χιλιομέτρων. Ωστόσο δυτικοί ειδικοί σε εξοπλιστικά θέματα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η εμβέλειά του είναι ως και 2.000 χιλιόμετρα.

Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι εάν η Ουάσινγκτον αποχωρήσει, θα τη μιμηθεί και χθες προειδοποίησε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει με τη σειρά της πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα. «Είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές», είπε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Η ευθύνη για την όποια επιδείνωση των στρατιωτικών και διπλωματικών σχέσεων «επαφίεται ασφαλώς στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», πρόσθεσε. Το συμβούλιο NATO-Ρωσίας έχει συγκληθεί «την προσεχή εβδομάδα» στην έδρα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, υπενθύμισε. Το συμβούλιο αυτό, όργανο διαβούλευσης των δύο άλλοτε εχθρών του ψυχρού πολέμου, δημιουργήθηκε το 2002. Οι εργασίες του διεξάγονται σε επίπεδο πρεσβευτών.