Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίνεται από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η σύμβαση παραχώρησης για το λιμάνι του Πειραιά. Υπέρ ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε και καταψηφίζουν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Την Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Το ThePressProject είχε δημοσιεύσει το απόρρητο τελικό σχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, όπως καταρτίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Η αναθεωρημένη σύμβαση προβλέπει τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, με δικαίωμα μετάταξής τους με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, υποχρεωτικές επενδύσεις από τον παραχωρησιούχο, αλλά και αύξηση του ετήσιου ανταλλάγματος παραχώρησης από το 2% που είναι σήμερα στο 3,5%.

Στο άρθρο 7 και στα οικεία παραρτήματα της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται πρόγραμμα υποχρεωτικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του λιμανιού, προϋπολογισμού 350 εκατ.ευρώ κατά την πρώτη πενταετή επενδυτική περίοδο και 50 εκατ. ευρώ στη δεύτερη πενταετή επενδυτική περίοδο.

Στη σύμβαση, επίσης, ορίζονται οι όροι χρήσης και εκμετάλλευσης της γης των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, αλλά και το ποσοσό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος.

Αρχικά θα μεταταβιβαστεί το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και στη συνέχεια εφόσον πληρωθούν οι αναβλητικές αιρέσεις το υπόλοιπο 16%.

Αντιδράσεις για το κατεπείγον

«Εισάγεται ο κυρωτικός νόμος για τη σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και η κυβέρνηση τον εισάγει εξ ανάγκης. Η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, που έρχεται επικουρικά, αλλά αποτελεί μία σημαντική παράμετρο. Δεν μπορούσε να έρθει νωρίτερα, γιατί υπήρχαν χρονοβόρες διαδικασίες, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκαν»  είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. 
 
«Με εργώδη προσπάθεια ρυθμίσθηκαν οι επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που μας επέβαλαν να δούμε αν χρειάζεται νέες αλλαγές στη σύμβαση ή στον κυρωτικό νόμο. Τελικά η Επιτροπή είπε ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αλλά τα θέματα θα λυθούν εν τοις πράγμασι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιλαμβάνεται» συμπλήρωσε. 
 
«Αυτοεκτίθεται ο Θ. Δρίτσας γιατί δηλώνει πως γνώριζε ότι πως έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν το έκανε. Μας λέτε ότι θα έχουμε ακρόαση φορέων και κατεπείγον. Πάμε δηλαδή σε μία sui generis διαδικασία; Η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση και πέρασαν 18 μήνες για να κλείσει η συμφωνία. Γιατί αυτός ο τρόπος, αυτή η μεθόδευση; Γιατί δεν ακολουθείτε τον κανονικό τρόπο και ευτελίζετε κοινοβούλιο. Θέλω ο υπουργός να μας πει πώς έχει κάνει αυτή την μεταμόρφωση και ο ίδιος και η κυβέρνησή του» είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη. 
 
«Η κυβέρνηση θέλει με σύντομες διαδικασίες να αποφύγει να μάθει ο κόσμος τι έλεγε πριν και τι λέει τώρα. Να καταθέσετε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο; Οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί από τις 24 Ιουνίου και έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα. Εμείς δεν είμαστε θετικοί στο κατεπείγον, αλλά λέμε να έρθουν οι φορείς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμαρχος του Πειραιά για να σταματήσει η φαρσοκωμωδία που παίζεται» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
 
«Και εσείς και οι προηγούμενοι τα μεγάλα ζητήματα τα φέρνετε ως κατεπείγον. Είναι όλη η διαδικασία από μόνη της σκάνδαλο. Δεν αποτελεί άλλοθι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξάλλου το γράφουν και οι εφημερίδες ότι επιλέγετε αυτή τη μορφή για να το έχει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός στην Κίνα» είπε παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. 
 
Ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού, τόνισε ότι «Η περιπέτεια πώλησης του ΟΛΠ έκλεισε πέντε χρόνια, είναι μία μακρά διαδικασία. Είναι θεμιτό ο πρωθυπουργός να επιθυμεί στις αποσκευές του να έχει τη συμφωνία, όμως ο σχεδιασμός που λείπει από την κυβέρνηση δεν επέτρεψε να έχουμε κανονική διαδικασία. Αυτό που γίνεται δεν περιποιεί τιμή στο κοινοβούλιο».
 
«Nα δώσουμε τα όπλα στον πρωθυπουργό έτσι ώστε οι επενδύσεις των Κινέζων να μείνουν στην Ελλάδα και να μην πάνε για παράδειγμα στη Βρετανία. Να μείνουμε στην ουσία και να δούμε αν η συμφωνία είναι εις όφελος του λαού και των εργαζομένων και του Πειραιά» τόνισε ο Δημήτρης Καμμένος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 
 

Οι εξαιρέσεις

Από τη σύμβαση παραχώρησης, εξαιρείται η ζώνη των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ενώ προστατεύονται πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της χερσονήσου της Κυνοσούρας. 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο άρθρο 10Α, σύμφωνα με το οποίο διατηρείται σε ισχύ ο υφιστάμενος κανονισμός προσωπικού των εργαζομένων της ΟΛΠ ΑΕ, ενώ η αντικατάστασή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέκκλιση. 

Διαβάστε εδώ το καταστατικό του ΟΛΠ, όπως το έφερε στη δημοσιότητα το TPP

Αναφορικά με τις μετατάξεις του προσωπικού σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, σύμφωνα με το άρθρο 11, επιτρέπεται στους εργαζόμενους να υποβάλουν αίτηση εντός προθεσμίας, που για το προσωπικό του ΟΛΠ λήγει στις 30 Ιουνίου του 2017 και για το προσωπικό του ΟΛΘ στις 30 Ιουνίου 2018.

Επίσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας μπορεί να ορίζεται ανώτατος αριθμός προσωπικού της κάθε εταιρείας που επιτρέπεται να μεταταγεί κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.