Η απόφαση αυτή, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ελήφθη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ σε συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα, στην οποία η βετεράνος υπέρμαχος της δημοκρατίας Αούνγκ Σαν Σου Κίι επανεξελέγη στο κοινοβούλιο.
Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν στο στόχαστρό τους σχεδόν χίλιες εταιρίες και οργανισμούς, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση βίζας που έχει επηρεάσει περίπου 500 ανθρώπους.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση παροχής τεχνικής βοήθειας που σχετίζεται με τον στρατό και την απαγόρευση επενδύσεων στους τομείς της ξυλείας, της εξόρυξης ορυκτού πλούτου και των πολύτιμων μεταλλευμάτων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν έχει αρθεί.
Κάποιες από τις χώρες μέλη της ΕΕ είχαν πιέσει για πλήρη άρση των κυρώσεων, ενώ άλλες ήθελαν να διατηρήσουν την πίεση στην ασιατική χώρα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι η χώρα του βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία κι επισήμανε ότι εξακολουθεί να είναι “πολύ ανήσυχος για τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες εθνοτικές περιοχές” της Μιανμάρ.
“Μια πολύ σημαντική διαδικασία αλλαγής συμβαίνει στη Βιρμανία…Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται”, επισήμανε ο Χέιγκ. “Αλλά (οι κυρώσεις) μπορεί να επιβληθούν και πάλι αν η Βιρμανία αλλάξει πορεία προς την λανθασμένη κατεύθυνση”.
Η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη χώρα από το 1988 ως τιμωρία για τα στρατιωτικά καθεστώτα της, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έλλειψη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Οι κυρώσεις αυτές ποικίλλουν, από τον περιορισμό στις εισαγωγές πολύτιμων λίθων έως απαγόρευση μετακινήσεων σε εκατοντάδες αξιωματούχους.