από την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press
Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη

Η Νικολέτα Γεροντάκη εξηγεί αναλυτικά τι περιλαμβάνει η νέα τροποποιημένη ΚΥΑ. Όπως διευκρινίζει, αφορά ανήλικους μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Σήμερα, οι ξενώνες φιλοξενούν 1.800 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Μέχρι πρότινος, τα μεταναστόπουλα που φιλοξενούνταν σε ξενώνες, είχαν δικαίωμα να παρατείνουν τη διαμονή τους μετά τα 18α γενέθλιά τους. «Σήμερα, υπάρχει η παράταση για σχολικούς λόγους, για  να μη διακοπεί απότομα η σχολική του φοίτηση. Όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για λόγους υγείας, οδηγώντας ανάπηρα παιδιά ή παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αστεγία την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, ή μόλις κλείσουν τα 18», εξηγεί.

Η ανακοίνωση του Δικτύου:

Η Νικολέττα Γεροντάκη αναδεικνύει πόσο βίαιο είναι για ένα παιδί 18 ετών να αντιμετωπίζει την αγωνία του να παίρνει τη ζωή στα χέρια του με τόσο βίαιο και απότομο τρόπο. Πόσο μάλλον δε, όταν πρόκειται για ένα προσφυγόπουλο. Ένα παιδί ασυνόδευτο, που κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από μία εμπόλεμη ζώνη, ή φέρει άλλες ταυτότητες, όπως πχ το να ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ή να έχει πάρει το δρόμο της προσφυγιάς εξαιτίας των πολιτικών διώξεων των γονιών του. «Μόνο το ταξίδι, συνιστά κακοποίηση. Πρόκειται πολλές φορές για παιδιά ανάπηρα, που έρχονται στα 17 τους, κουβαλώντας όλο αυτό το τραύμα. Παλιότερα, μπορούσαμε να ζητήσουμε παράταση για λόγους ψυχικής υγείας».

Το ζήτημα είναι να υπάρξει ένταξη αυτής της κοινότητας. Το ζήτημα είναι η αποϊδρυματοποίηση. Να θυμίσουμε πως το στεγαστικό πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ έχει κλείσει, με το κράτος να στέλνει τα παιδιά στους δρόμους ή τα camps, θεωρώντας πως μπορούν να ζήσουν αυτόνομα. Μιλάμε για παιδιά που καλά καλά δεν ξέρουν την ελληνική γλώσσα, δεν έχουν την οικογένειά τους εδώ και ειδικά μιλάμε για μία ευαίσθητη ομάδα παιδιών, ανάπηρων και παιδιών που έχουν κάποια ψυχική ασθένεια. «Θέλουμε να υπάρχει παιδική προστασία χωρίς ιδρύματα, αλλά προς το παρόν να είναι προστασία στη βάση του ότι τα παιδιά που ζουν στα ιδρύματα, μετά τα 18, χρειάζονται ακόμη μία καθοδήγηση και στήριξη, χρειάζονται σταδιακή αυτονόμηση. Έχουμε κάνει πάρτι γενεθλίων σε 17χρονα παιδιά και μας λένε ότι πρώτη φορά σβήνουν κεράκια γενεθλίων και είναι πολύ ματαιωτικό να πρέπει να πεις ότι “σε έναν χρόνο πρέπει να ζήσεις μόνος σου”».

Παράλειψη ή σκόπιμη ενέργεια; «Μπορεί να πρόκειται και για κάποια παράλειψη. Έχουν γίνει παραλείψεις κι άλλες φορές και μας λένε πως όντως ήταν παραλείψεις “αλλά δε θα την πάρουμε πίσω, δεν αλλάζει κάτι”. Δεν ξέρω, βέβαια, πώς μπορεί να είναι παράλειψη κάτι που υπήρχε και τώρα αφαιρέθηκε. Πολλές οργανώσεις έχουμε καταθέσει υπομνήματα με προτάσεις (κι εντάσεις) γι’ αυτήν την …παράλειψη».

Να σημειώσουμε πως έχουμε επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλή Μοσκώφ, κι αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που αποστείλαμε.