Ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπεγράφησαν το Σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Διαμιέτης και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 3μμ ο Αιγύπτιος πρόεδρος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μετά το πέρας της κατ΄ιδίαν συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αλ Σίσι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης σε μια «γειτονιά γεμάτη προκλήσεις», όπως είπε, ενώ επισήμανε τις προοπτικές που υπάρχουν για συνεργασία στην ενέργεια, την οριοθέτηση των θαλασσιων ζωνών, τη διαλιμενική σύνδεση, τον κατασκευαστικό τομέα και τις υποδομές.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη σφαιρική διεύρυνση της συνεργασίας με την Αίγυπτο και εμβάθυνσή της ενώ τόνισε πως η συνεργασία αυτή στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια. «Πραγματοποιήσαμε ευρεία επισκόπηση των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου αλλά και των εξελίξεων στην περιοχή» τόνισε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας, την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Έχει αποφασιστεί ο καλύτερος μόνιμος και διαρκής συντονισμός στους τομείς άμυνας και της προστασίας του πολίτη, σημείωσε και χαρακτήρισε πρόκληση την αντιμετώπιση της τεράστιας προσφυγικής κρίσης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο Αλ Σίσι, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή και την φιλοξενία και αναφερόμενος στην συνεργασία των δύο χωρών είπε πως«Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου αναπτύσσονται με έναν πρωτοφανή τρόπο. Δεσμευόμαστε να τις αναπτύξουμε κι άλλο. Οι συνομιλίες εξέφρασαν ταύτιση απόψεων στην ενέργεια, την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, την συνεργασία ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων και στα έργα που αναλαμβάνει η Αίγυπτος και στις δυο χώρες όπως η διώρυγα του Σουέζ. Αδημονώ για περαιτέρω συνεργασία μαζί σας στο άμεσο μέλλον. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρχουν νέοι ορίζοντες για νέες συνεργασίες».

Στην συνέχεια, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σημείωσε πως υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διενέξεων στο Παλαιστινιακό, τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. «Είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε για να επαναφέρουμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε.

Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ όπως πρόσθεσε, επιβάλλεται μια διεθνής κινητοποίηση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων. 
 
Σχετικά με τη Λιβύη, ανέφερε ότι αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή οδηγεί σε περαιτέρω κινδύνους.

Οριοθέτηση της ΑΟΖ

Κάθε βήμα απαιτεί καλή προετοιμασία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και αν σχετίζεται με ενδεχόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης, τόνισε.
 
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συμπλήρωσε πως «συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μας με την Ελλάδα, όπως και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο»

Νέα περίοδος στενής συνεργασίας

 
H επίσκεψή σας, εγκανιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, είπε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνεργασία θα δράσει καταλυτικά σε μια περιοχή αρκετά αποσταθεροποιημένη. 
 
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την υποδοχή και αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς.
 
Από τη συνεργασία μας περιμένουν πολλοί πολλά, σημείωσε ο κ. Σίσι απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αίγυπτο.
 
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου και τόνισε ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών και οι στόχοι είναι κοινά.

 
Σημειώνεται πως την Τετάρτη στις 9:00 το πρωί ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αργότερα θα έχει επαφές και με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, θα ακολουθήσει η Τριμερής Συνάντηση και οι δηλώσεις από τους Τσίπρα. Σίσι, Αναστασιάδη στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, πέρασε νωρίτερα το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι από τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου θα πρέπει να διδαχθεί και η Τουρκία.

Πρόταση Σίσι

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής κατά της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο Αλ Σίσι. Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεργασία με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, τη συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ακόμη και στρατιωτική συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή. «Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS» είπε ο Πρ. Παυλόπουλος.


«Υπόδειγμα συνεργασίας»

Ο Πρ. Παυλόπουλος επίσης μίλησε για την τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που θα γίνει αύριο Τετάρτη, τονίζοντας ότι αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας και πρότυπο διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Πολλοί μπορούν να διδαχτούν από τη συνεργασία αυτή, όπως η Τουρκία» τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα διεκδικεί αυτό που της ανήκει και δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε αυτά».

Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που «θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Δύση και στην ΕΕ».


Για την τρομοκρατική απειλή

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη Συρία ή αλλού και αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Απευθυνόμενος στον Πρ. Παυλόπουλο υπογράμμισε ακόμη ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Ο αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά την συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πρόσωπο του Πρ. Παυλόπουλου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστηρικτική της στάση υπέρ των θέσεων της Αιγύπτου και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι. 

Επιχειρηματικό συνέδριο

Η κυβέρνηση επιδιώκει προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, καθώς και συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών, και κατασκευών και υποδομών.

Ο Σίσι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρέτησαν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων των δύο χωρών.