Κοτζιάς: «Να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία

 
«Ο κ. Κέρι είναι ένας σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου Κέρι-Κοτζιά ενώ επισήμανε ότι η ελληνική ομογένεια είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
 
Υπογράμμισε στη συνεχεία ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία ενώ εκτιμά  την προσέγγιση των ΗΠΑ για το χρέος.
 
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, μια χωρα που εκπέμπει σταθερότητα στην περιοχή.
 
«Ξέρουμε ότι ο πόλεμος στη Συρία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, Μεγάλο μέρος αυτών είναι η προσφυγική κρίση. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ανθρωπισμό σε συνεργασία με τους γείτονες μας» είπε χαρακτηριστικά ο υπ. Εξωτερικών. 
 
Τέλος, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση.
 

Κέρι: «Στηρίζουμε τη προσπάθεια της Ελλάδας»

 
 
Ο κ. Κέρι κατά τη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές.
 
Τόνισε ο ίδιος για άλλη μία φορά ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
 
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι  «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για την καταγραφή των προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία, κάνοντας λόγο ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο.
 
Νωρίτερα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Δίκτυο Μεταναστών «Μέλισσα».
 
Ο Τζον Κέρι έφτασε στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό.
 
Στις 6 το απόγευμα αριστερές οργανώσεις και κινήσεις διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στο Μαξίμου επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της χώρας μας.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα στον οικονομικό τομέα. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθεί η Ελλάδα πάλι στα πόδια της και να ανακτήσει την ελπίδα» δήλωσε ο Τζ. Κέρι.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κόμβο σταθερότητας στην περιοχή» και ότι βασίζεται στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής για την εξεύρεση λύσεων.

Ο Τζον Κέρι βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών. 

Σύνορα και ελληνοτουρκικά

Οι πιέσεις για αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, που έχει αναδειχτεί σε μείζον ζήτημα, με φόντο τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, δεν αφήνει αδιάφορη την αμερικανική πλευρά, η οποία φέρεται να εξετάζει πάγωμα του προγράμματος απαλλαγής θεωρήσεων (visa waiver program) με την Ελλάδα.

Όσο για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο από τουρκικής πλευράς, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μην υπάρχει ένταση.

Αγωγοί ΤΑΡ και IGB

Στην ατζέντα των συναντήσσεων περιλαμβάνονται η αστάθεια που προκαλεί η ρωσοτουρκική αντιπαράθεση μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su – 24 από την Άγκυρα και από τις συνέπειες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Σχετικά με την ενέργεια και τη στροφή της Αθήνας μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η οποία σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη στην Ελλάδα του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια Άμος Χοκστάιν, επιδιώκεται επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ με σκοπό τη μεταφορά αζερικού αερίου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την έντονη κινητικότητα για την προώθηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB).

Για το υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο (LNG shale gas) την Ευρώπη, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους προορισμούς ωστόσο προϋποθέτει τόσο την ολοκλήρωση της επέκτασης της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και τη δημιουργία δεύτερου τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη.

Για το χρέος

Τέλος, η Αθήνα αναμένει από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στήριξη στο ζήτημα της μείωσης του χρέους. 

Ωστόσο η αμερικανική στήριξη στο ζήτημα του χρέους δεν αφορά απαραίτητα κούρεμα, με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον πάντοτε επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση που προβλέπουν τα Μνημόνια.