Καταγράφει τα μέτρα 5,6 δισ. ευρώ και πληθώρα ρητρών και όρων σε στενό χρονοδιάγραμμα με πρώτη στάση τη δίδυμη αξιολόγηση το Φθινόπωρο για ρευστότητα και χρέος.
Η Ελλάδα ουσιαστικά δεσμεύεται σε δημοσιονομική πειθαρχία διαρκείας με δεκάδες προαπαιτούμενα και διαδοχικές αξιολογήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Για ποιά συμφωνία χρέους μιλάτε;»
Σχετικά με το χρέος, σε ερώτηση για τη συμφωνία τον Μάιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε με άλλη ερώτηση: «Για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε;». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απάντησή της βρίσκεται μέσα στην ερώτηση που αντέτεινε και προανήγγειλε «νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις».
Είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους κοινοτικούς θεσμούς με στόχο να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις στο εργασιακό που θα εξειδικευτούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου.
Το «συμπληρωμένο» Μνημόνιο
Το ThePressProject σε συνεργασία με το Forbes δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2016 την διαρροή του προσχέδιου της «συμφωνίας» σε μια ειδική πλατφόρμα που περιλαμβάνει επίσης όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε τεκμηριωμένα ή ατεκμηρίωτα με στόχο να συμβάλει στο άνοιγμα του διαλόγου. Τα περί νέου Μνημονίου η κυβέρνηση τα είχε χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών. Ωστόσο…
Η έκθεση συμμόρφωσης:
Ιδιωτικοποιήσεις προς εκτέλεση:
Νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων:
Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι
- Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
- Υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό
- Πιθανότητα επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου
- Πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους
- Έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών