X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Πράσινο» για τη δόση με νέο Μνημόνιο και έκθεση συμμόρφωσης

Στη δημοσιότητα το κείμενο του «συμπληρωμένου» Μνημονίου - Παρά τις διαψεύσεις του Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση της διαρροής του προσχεδίου της «συμφωνίας» από το ThePressProject (σε συνεργασία με το Forbes), τελικά το Μνημόνιο είχε συμφωνηθεί - Για πέντε μεγάλους κινδύνους προειδοποιεί η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης - Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από το ESM, με φόντο την ερώτηση-σχόλιο της Λαγκάρντ: «Για ποιά συμφωνία χρέους μιλάτε;»
Alexandros Michailidis / SOOC
|
Ξεκινά η διαδικασία για την εκταμίευση των δόσεων την άλλη εβδομάδα μετά και την τυπική έγκριση που έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο ESM. Η πολιτική έγκριση δόθηκε σε σύνοδο του οργάνου υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την οποία εγκρίθηκαν, αλλά και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κείμενα του νέου «συμπληρωμένου», όπως αποκαλείται Μνημονίου.

Καταγράφει τα μέτρα 5,6 δισ. ευρώ και πληθώρα ρητρών και όρων σε στενό χρονοδιάγραμμα με πρώτη στάση τη δίδυμη αξιολόγηση το Φθινόπωρο για ρευστότητα και χρέος.

Η Ελλάδα ουσιαστικά δεσμεύεται σε δημοσιονομική πειθαρχία διαρκείας με δεκάδες προαπαιτούμενα και διαδοχικές αξιολογήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 

«Για ποιά συμφωνία χρέους μιλάτε;»


Σχετικά με το χρέος, σε ερώτηση για τη συμφωνία τον Μάιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε με άλλη ερώτηση: «Για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε;». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απάντησή της βρίσκεται μέσα στην ερώτηση που αντέτεινε και προανήγγειλε «νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις».

Είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους κοινοτικούς θεσμούς με στόχο να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις στο εργασιακό που θα εξειδικευτούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου. 
 

Το «συμπληρωμένο» Μνημόνιο


Το ThePressProject σε συνεργασία με το Forbes δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2016 την διαρροή του προσχέδιου της «συμφωνίας» σε μια ειδική πλατφόρμα που περιλαμβάνει επίσης όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε τεκμηριωμένα ή ατεκμηρίωτα με στόχο να συμβάλει στο άνοιγμα του διαλόγου. Τα περί νέου Μνημονίου η κυβέρνηση τα είχε χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών. Ωστόσο…
 
…το «συμπληρωμένο» MOU, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη:

 
Το νέο Μνημόνιο, μέσα σε 41 σελίδες, προσδιορίζει στα 5,6 δισ. ευρώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ διευκρινίζει πως ο «κόφτης» δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η έκθεση συμμόρφωσης:

Ιδιωτικοποιήσεις προς εκτέλεση:

Νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων:

Όπως αναφέρεται, απαιτείται συνεπής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι το οποίο απαιτεί πολιτική δέσμευση.
 
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνεί με την Κομισιόν και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.

Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι 

 
Στην έκθεση συμμόρφωσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, καταγράφονται πέντε κίνδυνοι, στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
 
Όπως αναφέρεται, οι κίνδυνοι σχετίζονται με:
  • Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
  • Υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό
  • Πιθανότητα επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου
  • Πιθανότητα μεγαλύτερων  επιπτώσεων από  παρατεταμένους κεφαλαιακούς  ελέγχους
  • Έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις